Zdraví začíná na talíři. Připravte svým dětem oblíbené pokrmy zdravější formou

Snad každý rodič chce mít zcela zdravé a šťastné dítě. Jeho zdraví ale můžete dosáhnout jedině domácím vařením, dobrým typem přípravy a kvalitními surovinami. Existuje pár jednoduchých pravidel, kterých byste se měli držet. Díky nim budou vaše děti mnohem zdravější, a přitom je nebudete muset příliš omezovat v tom, co mohou jíst.

Vaření v páře je nejzdravější

V kuchyni můžete vařit, smažit, péct nebo dusit. Vaření v páře je ale bezkonkurenčně nejzdravější metodou přípravy jídla. Platí to hlavně o zelenině. Na napařovač nebo kovové sítko rozložte zeleninu v jedné vrstvě a zakryjte pokličkou. Dušenou zeleninu nemusíte solit. Lehce ji osolte až po skončení přípravy v páře. V páře ale můžete připravit také ryby, drůbež, rýži nebo krupici.

Doporučený článek:  Slunečnicová semínka jsou poklad, kterého si můžeme dopřát plné hrsti. Zkrotí cholesterol i vysoký tlak

Kombinujte maso se zeleninou

Chcete-li zlepšit zdraví dětí a dostat do nich více vitamínů, kombinujte masité pokrmy se zeleninovou přílohou. K masu vždy dejte trochu zeleniny nebo obilovin. Karbanátky posypte petrželkou, k masu přidejte špenát, brokolici nebo jiné druhy zeleniny. Mořské ryby ale nedávejte dohromady s brokolicí, květákem, zelím nebo růžičkovou kapustou.

Zdroj obrázku: Freepik

Střídejte syrovou a vařenou zeleninu

Zelenina a ovoce jsou největším zdrojem vitamínů a minerálů. Nezapomeňte kombinovat syrovou a vařenou zeleninu, protože jedině tak dostanete do dětí veškeré minerály. A navíc si vychutnají pokaždé zeleninu trochu jinak, takže vám ji nebudou tolik odmítat. Saláty vždy připravujte těsně před podáváním, aby si udržely všechny složky. A přidejte pár kapek olivového oleje.

Doporučený článek:  Třešně milují děti i dospělí. Málokdo přitom tuší, že jsou vynikající nejen šťavnaté plody

Maso připravujte bez tuku

Většina domácností připravuje poměrně často maso. Vaše děti možná mají rády smažené pokrmy, ale rozhodně to není dobré pro jejich zdraví. Místo toho maso upečte v troubě, duste nebo připravte na páře. Ryby je vhodné připravovat v alobalu. Díky tomu budou jemné a zachovají si cenné omega-3 mastné kyseliny. A dávejte si pozor, aby maso nebylo nikdy připálené!

Zdroj: https://www.mdanderson.org/publications/focused-on-health/17-healthy-cooking-tips.h19-1592991.html
.

Doporučené články