Sezona bezu se blíží. Nachystejte si lahodný sirup do zásoby, přinese víc než letní osvěžení

Černý bez je krásně vonící keř s bílými květy, které rostou ve velkých třásních. Jeho plody jsou fialově černé, masité a obsahují semena. Květy i plody mají léčivé vlastnosti a vyrábí se z nich med, džusy, džemy a tinktury. Bezový sirup má antivirové a analgetické účinky a pomáhá snižovat cholesterol.

Pokladna vitamínů, která může být jedovatá

Květy a plody černého bezu jsou bohaté na velké množství vitamínu C, který je silným antioxidantem. Díky své přítomnosti ve stravě se posiluje imunita těla, zpomalují se procesy stárnutí a dochází k syntéze kolagenu. Ovoce bezu černého také obsahuje vitamín A, který má pozitivní vliv na zrak a vzhled pokožky. Je bohaté i na vápník a fosfor, které regulují krevní tlak, podporují nervový systém a jsou zapotřebí v procesu správné srážlivosti krve.

Přestože je bez vitamínová bomba, obsahuje kyanogenní glykosidy. V lidském těle produkují kyanovodík, který je pro člověka vysoce toxický. Toto je mimořádně důležitá informace pro lidi, kteří sbírají plody a květiny této rostliny. Při tepelném zpracování se nebezpečné jedovaté látky ruší. Nikdy byste neměli jíst listy nebo ovoce v syrové formě. Příznaky otravy mohou být bolesti hlavy a závratě, nevolnost, průjem, dušnost a rychlejší tlukot srdce.

Zdroj obrázku: Freepik

Bezový sirup proti bakteriím a toxinům

Je prokázáno, že černý bez má antibakteriální účinky. Inhibuje vývoj streptokoků, stafylokoků aureus a bakterií, které způsobují zápal plic a těžké infekce dolních cest dýchacích. Kromě toho má příznivý vliv na sliznice dýchacích cest a usnadňuje expektoraci bronchiálních sekretů. Sloučeniny obsažené v listech a plodech černého bezu mají močopudný účinek a urychlují vylučování toxinů z těla, které nepříznivě ovlivňují metabolické procesy.

Chcete-li připravit bezový sirup doma, musíte nasbírat 1 kg bezového ovoce a poté ho důkladně omýt. Měsíc pro sklizeň těchto plodů je srpen. Do hrnce musíte dát ovoce a zasypat 1 kg cukru a zalít vodou tak, abyste zakryli ovoce. Vody nedávejte zbytečně mnoho a množství cukru si můžete upravit podle toho, jak sladký chcete mít sirup. Ovoce by se mělo vařit, dokud nepustí šťávu. Připravený sirup by se měl následně rozlít do vydezinfikovaných sklenic na zavařování.

Zdroj: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-434/elderberry
.

Doporučené články