Superpotravina za pár korun: červená řepa prospěje víc než drahé doplňky stravy

Je levná, přitom se může hrdě hlásit mezi tuzemské superpotraviny. Červená řepa je totiž doslova zázračná, ale stoly tuzemských strávníků ještě stále nedobyla. Tuto kořenovou zeleninu doporučují lékaři i výživoví poradci, protože obsahuje obrovské množství vitamínů a antioxidantů. Vhodné je pití především čerstvé řepné šťávy, kterou může doplnit jablko nebo zázvor. Jaké jsou výhody pravidelného pití řepné šťávy a v čem tkví její síla?

Řepný kvásek, nebo řepná šťáva?

Hned na úvod je nutné rozlišit pojmy, které se často v souvislosti s červenou řepou zaměňují. Na trhu se objevuje nápoj s názvem řepný kvásek, v tomto případě jde o zákys, probiotický nápoj, který se vyrábí pomocí fermentačních metod. Když je řeč o řepné šťávě, jedná se o vylisovanou šťávu z čerstvé zeleniny, která se konzumuje hned po její přípravě. Nejvhodnější je pít ji zcela čerstvou a doma připravenou, protože tak lze využít veškerých výhod, které tato zelenina nabízí.

Zdroj obrázku: Freepik

Nejzdravější nápoj na světě? Rozhodně!

Odborníci považují nápoj z červené řepy za jeden z nejzdravějších na světě a rozhodně nelze jinak než souhlasit. Červená řepa totiž obsahuje výjimečné množství vitamínů skupiny B, dále vitamíny C, A, E a K, který je nezbytný pro metabolické procesy v těle a pro zajištění srážlivosti krve. Kromě toho jsou bulvy karmínově červené barvy zdrojem minerálů, jako jsou železo, hořčík, draslík, vápník, měď, fluor, zinek nebo fosfor. Obdobně jsou pokladnicí antioxidantů, které pozitivně působí na oběhový a kardiovaskulární systém.

Doporučený článek:  Chia semínka lze zařadit do jídelníčku snadno. Tři lžičky denně posílí tělo proti všem neduhům

Pro posílení imunity i na cholesterol

Řepná šťáva má povzbuzující účinky na obranyschopnost těla, nadto vlivem antioxidačních a protizánětlivých vlastností pomáhá léčit záněty nebo zabránit rozvoji infekce. Pozitivně působí na nervovou soustavu i kardiovaskulární systém. Je lékem na špatný cholesterol, snižuje riziko mrtvice, infarktu i aterosklerózy. Dokonale čistí organismus od toxinů, nadto pomáhá zhubnout. Aby toho nebylo málo, dokonce se při pravidelném pití řepné šťávy mládne. Obsažené saponiny zároveň snižují riziko onemocnění rakovinou. Vzhledem ke specifické chuti je dobré tuto zeleninu kombinovat s jablky, mrkví, pomeranči a zázvorem. Dochutit lze kapkou citronové šťávy.

Zdroj: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/beetroot-juice-benefits
.

Doporučené články