Využití přebytků v kuchyni pomůže snížit plýtváním jídlem

Velikonoce, Vánoce, rodinné oslavy nebo prodloužené víkendy s kamarády jsou příležitostmi užít si společnost a delikátní pokrmy. Stoly se prohýbají pod různými dobrotami, nechybí slané ani sladké výrobky, po kterých se všichni mohou lidově řečeno utlouct. Jenže co si budeme namlouvat, čeho je příliš, toho je moc. Důsledkem je, že hodně jídla zbyde. Musí pak skončit v odpadkovém koši? Rozhodně nemusí, může se ještě využít v kuchyni, případně na zahradě.

Řekněte dost plýtvání a utrácení

Všude se nese slovo inflace a zdražování, přesto lidé nakupují dost potravin, které vyhazují do koše. Statisticky Češi nespotřebují v průměru 60 kilogramů potravin, přičemž to je o poznání menší číslo, než je běžné v západní Evropě, ale může být ještě menší. U příležitosti různých svátků totiž není třeba sváteční stoly přeplňovat ani podnikat obří nákupy. V rodině je možné se dohodnout na jídelníčku, s přáteli zase na určitém počtu jídel, každý navíc může přinést své oblíbené pro ostatní.

Doporučený článek:  Lepší než káva. Po ránu nakopne organismus obyčejná voda, nastartuje metabolismus i mozek

Zbytky do mrazáku

Plánování menu a jednotlivých pokrmů zamezí přílišnému utrácení, přesto nelze vždy dokonale odhadnout porce. Co následně provést se zbytky? V mnohých rodinách končí v odpadkovém koši, v miskách domácích mazlíčků nebo v bioodpadu či v kompostu, ale mohou se též ještě využít. Uzeniny nebo koláče se mohou zamrazit. Naopak se nesmí uskladňovat do mrazáku vařená vejce, šlehačkové nebo krémové dorty či předvařené maso.

Zdroj obrázku: Freepik

Z pečeného masa obložené talíře

Pečeně nebo různé druhy grilovaného masa nesmí na svátečním stole chybět, zbylé maso se nehodí k zamražení, ale může se použít do dalších receptů. V rámci studené kuchyně se může maso nakrájet a použít na obložené talíře nebo na chlebíčky. Pečené maso vynikne v dalších pokrmech, když se rozemele v mlýnku na maso a využije se jako náplň do plněných knedlíků nebo se může přidat do různých omáček a zeleninových kastrolů. Najemno namleté maso též zachutná v pomazánkách.

Doporučený článek:  Líný metabolismus si zaslouží nakopnout znovu do akce. Tyto nápoje jsou celosvětové jedničky

Mrkvové pesto i hnojivo

Jakým způsobem využít zbylou zeleninu? Povadlou zeleninu lze nakrájet a povařit, zchladlým vývarem se mohou zahnojit pokojové rostliny. V rámci zero waste životního stylu se pak mohou využít i odpadní kousky, například mrkvové natě. Po omytí se mohou rozmixovat s prolisovaným česnekem, přidají se namleté kešu oříšky. Směs se zakápne olivovým olejem a osolí, dokonalé pesto se může servírovat s opečenou bagetkou, která zbyla v ošatce na stole. A jak naložit s vajíčky a vaječnými skořápkami? Z vajíček natvrdo chutná dobře pomazánka, skořápky se mohou nadrtit a poslouží jako odpuzovač slimáků na zahradě. Mohou se též zalít vodou a nechat vylouhovat, voda poslouží jako hnojivo nejen pro hrnkové rostliny, ale i pro venkovní.

Zdroj: https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/7-ways-to-reduce-food-waste-in-your-kitchen
.

Doporučené články