Recepty na nakládané okurky jsou velmi jednoduché a většina z nich vypadá prakticky stejně. I přesto si je každý dělá po svém, a to hlavně v případě samotného postupu. Bohužel právě zde můžete udělat největší chyby, které vás budou stát vynikající okurky. Naštěstí pro vás máme popis těch největších chyb a jejich nápravu. Když se budete řídit podle těchto pravidel, budete mít okurky vždy dokonale chutné a křupavé.
Na vařící vodu zapomeňte
Existuje hodně receptů. Nejdůležitější je vybrat okurky správné velikosti a umístit je do sklenic se snítkami kopru, bobkovým listem, novým kořením, křenem a česnekem. Někdo přidává také listy rybízu nebo třešně. Tohle všechno musíte zalít vhodným lákem, který dodá okurkám chuť a také je bude konzervovat. Většina lidí doporučuje horký nálev, ale podle odborníků to není zdravé. Naštěstí existuje mnohem zdravější varianta, která vám také zajistí vynikající nakládané okurky.
Ideální teplota láku na okurky
Místo horké vody byste měli používat vlažnou tekutinu, až budete příště zalévat své okurky. Po rozpuštění soli ve vodě ji ohřejte na pokojovou teplotu a potom nalijte do sklenic. Abyste dosáhli zchladnutí rychle, můžete nádobu s lákem postavit na podlahu nebo do okna, kde bude příjemně foukat chladnější vítr. Vařící voda může poškodit samotnou zeleninu i koření, takže sice budete mít výsledek dobrý, ale rozhodně ne zcela zdravý. Lák pokojové teploty bude pro zdraví mnohem lepší.
Jaká sůl je nejlepší?
Chuť i kvalitu nakládaných okurek hodně ovlivní nejen teplota tekutiny, ale také druh soli. Můžete samozřejmě použít kuchyňskou sůl, ale ta není příliš zdravá. Mnohem lepší je kamenná sůl bez jódu. Používejte vždy jen 1 polévkovou lžíci na litr vody. Jestli použijete jinou sůl, nemusí vám okurky vyjít tak chutné a křupavé. Většina lidí si to vůbec neuvědomuje, ale i taková drobnost může hodně ovlivnit kvalitu výsledného produktu.
Zdroj: https://homesteadingfamily.com/how-to-make-pickles/