Grilování je spojené hlavně se spoustou slunce, létem, dobrým pitím a nejlepšími přáteli. Grilovat si můžete maso, zeleninu, ale také pečivo. Představujeme recept na grilovaný chleba, který si vychutnáte společně, můžete si k němu připravit chuťově zajímavá pesta nebo dipy a hodí se také jako příloha k masu.
Připravené kousky chleba zabalte do alobalu
Na takto připravený sýrový chléb budete potřebovat:
- Malý chléb
- 2-3 lžíce másla nebo margarínu
- 1 kelímek pesta
- 1 stroužek česneku
- Chilli
- 10 gramů parmazánu nebo jiného tvrdého sýru
- Pažitku
- Sůl
- Mozzarellu
- Alobal nebo pečicí papír
Nejdříve si připravte margarín, do kterého přidejte nastrouhaný sýr, sůl, chilli pastu, prolisovaný česnek, pažitku i pesto. Všechny suroviny pečlivě promíchejte, aby se spojily chutě. Nakrájejte chleba na plátky, namažte směsí (nešetřete) a mezi dva kousky chleba vložte na plátky nakrájenou mozzarellu. Pevně chleba zabalte do alobalu nebo papíru na pečení. Na grilu nechte 25-30 minut a několikrát během grilování otočte. Pokud se rozhodnete pro okamžitou konzumaci, sýr se bude krásně táhnout a chleba křupat.
Základem je kvalitní chléb, a nešetřete připravenou směsí
Gril si můžete pořídit také domů. Říká se mu kontaktní a hodí se i do bytů bez balkonu, kde byste si venku grilovat nemohli. Patří mezi oblíbená zařízení, protože si na něm uděláte nejen skvěle křupavé toasty, ale také maso nebo zeleninu – prostě jako venku na zahradě. Pokud chcete změnu, můžete si připravit pšeničný chleba s čedarem a americkou slaninou.
Budete potřebovat také cibuli, kterou si nakrájejte na plátky. Rozehřejte lžíci másla, přidejte cibuli a osolte. Nakonec přiklopte poklicí a duste asi 5 minut. Cibuli poté nechte zkaramelizovat, což může trvat i půl hodiny. Plátky chleba namažte máslem, na jeho zbytku poté opečte slaninu do křupava. Chléb si dejte namazanou stranou nahoru, přidejte dva plátky sýra, cibuli, plátky slaniny, poté znovu sýr a přiklopte plátkem chleba. Vložte do grilu a pečte asi 5-7 minut.