Vitamínová bomba: zelí je zdravé, tomu červenému se však máloco vyrovná

Červené zelí je v mnoha kuchyních ceněno zejména pro své kulinářské vlastnosti a je také vitamínovou bombou. Obsahuje mnoho prospěšných živin a vitamínů pro zdraví kostí a také blokuje rozvoj rakovinných buněk. Proto se vyplatí zařadit ho do denního menu.

Výživové hodnoty

Zelí – bílé i červené – je považováno za jeden z nejzdravějších druhů zeleniny. Je vynikající při hubnutí, protože obsahuje hodně vlákniny a málo kalorií, ale je obzvláště bohaté na živiny prospěšné pro zdraví kostí, včetně vitamínů C a K, jakož i určitého množství vápníku, manganu a zinku. Přestože bílé a červené zelí jsou pro naše zdraví velmi prospěšná, v druhém jmenovaném najdeme mnohem více antioxidantů.

Doporučený článek:  Nenechte se odradit jeho kyselou chutí. Jablečný ocet je poklad, který posílí zdraví celého těla

Ty jsou mimo jiné zodpovědné za blokování vývoje rakovinných buněk, chrání nás před škodlivými účinky volných radikálů a zpomalují proces stárnutí tkání. Antokyany, přírodní barviva obsažená mimo jiné v červeném zelí, bobulovinách, aronii nebo červené řepě, mají silné antioxidační účinky a kromě toho jsou listy červeného zelí také zdrojem vitamínu A, který posiluje pevnost pokožky a stav kostí, zubů a zraku.

Zdroj obrázku: Freepik

Pomocník nervového systému

Vysoký obsah vitamínu B6 v červeném zelí má zase příznivý vliv na nervový systém a činnost srdce. Pyridoxin zahrnutý v tomto vitamínu reguluje krevní tlak. Na druhou stranu díky vysokému obsahu železa je červené zelí ideální položkou jídelníčku pro ty, kteří bojují s chudokrevností.

Doporučený článek:  Nakládaná rajčata jsou ideální chuťovkou do zimních dní. Proti silné imunitě nebude mít nachlazení šanci

Červené zelí je také bohaté na vitamin C, který podporuje správnou funkci kardiovaskulárního systému, hraje důležitou roli v procesu posilování imunity, urychluje hojení ran a plní důležitou funkci při tvorbě kolagenu, díky němuž naše pleť vypadá mladistvě a kosti jsou silné, protože síť kolagenových vláken podporuje jejich strukturu.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-red-cabbage
.

Doporučené články