Vejce dodá tělu zdravé bílkoviny a vitamíny. Nejvhodnější formou je vejce uvařené naměkko

Vajíčka smažená na slanině, míchaná vajíčka s houbami, vajíčko uvařené natvrdo… Možností je nespočet. Všechny znějí chutně, ale ne všechny se dají stejně lehce strávit. Jen jednou z možností může naše tělo získat nejlepší výživovou hodnotu.

Standard obsahu aminokyselin

Syrové vajíčko se ve více než 70 procentech skládá z vody. To je charakteristická hodnota pro většinu živých organismů včetně lidí. Dvanáct procent složení vajíček tvoří bílkoviny, které jsou plnohodnotné a snadno se vstřebávají buňkami lidského těla. Vaječný protein obsahuje všechny exogenní aminokyseliny, tedy ty, které tělo nemůže produkovat samo o sobě a jsou potřebné pro jeho hladké fungování.

Doporučený článek:  Banány obsahují mnoho cukru, ke snídani nejsou dobrou volbou

A co je důležité, aminokyseliny se nacházejí ve vaječném bílku v optimálních poměrech. Z tohoto důvodu vejce sloužila roky jako referenční hodnota pro měření obsahu aminokyselin v potravinářských výrobcích. Přes četná pozorování vědci stále nedosáhli konsenzu a téma cholesterolu v potravinách a lidské krvi je dosud sporné. Faktem je, že vaječný žloutek je zdrojem mastných kyselin, jakož i vitamínů rozpustných v tucích, tedy vitamínů A, D, E a K.

Zdroj obrázku: Freepik

V jaké formě jíst vajíčka?

Na otázku položenou tímto způsobem můžeme stručně odpovědět: ve kterém se vám líbí. Ano, pokud nemáte zdravotní problémy, zejména trávicí a kardiologické. Vejce smažená ve slanině, míchaná vejce s houbami, vejce natvrdo uvařená, měkká, jako omeleta. Všechny návrhy znějí chutně, ale ne všechny se dají stejně snadno strávit.

Doporučený článek:  Kukuřice patří mezi cenné zdroje antioxidantů i minerálů, ne však pro každého

Nejjednodušší na trávení je vejce naměkko nebo vejce vařené bez skořápky. V obou případech získáme vajíčko s vytěženým proteinem a polotekutým žloutkem. Tělo se vyrovná s trávením rychleji a z tohoto vajíčka si vezme nejvíc živin. Při vaření vajíčka natvrdo ztratíme dvakrát – tělo musí vynaložit více úsilí na jeho strávení a z vajíčka si vezme méně živin. Čím je žloutek tužší, tím hodnotnější ingredience ztrácí.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/eating-healthy-eggs, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9316657/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7996514/, https://www.healthdigest.com/846808/healthy-ways-to-eat-eggs-and-ways-you-should-avoid/, https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/creative-ways-to-enjoy-eggs-for-breakfast-lunch-and-dinner/
.

Doporučené články