Umělé maso zachutná nejen veganům. Vybírat můžeme ze čtyř oblíbených alternativ

Termín umělé maso může znít trochu podivně. V posledních letech se ale objevilo mnohem více veganů, kteří hledají rostlinnou alternativu k tradičnímu masu. Tím vzniklo hned několik společností, které se zabývají výrobou falešného masa. Vypadá to jako maso, většinou to i chutná jako maso, ale maso to není. Podívejme se na čtyři varianty, se kterými se můžete setkat.

Rostlinné náhražky

Tohle je nejběžnější produkt, který potkáte ve veganských restauracích. A můžete si je také připravit doma. Jedná se o produkt vyrobený z rostlinných složek, jako je sója, hrách, čočka nebo quinoa. K tomu se přidá koření, které se používá tradičně při přípravě masa. Díky tomu získáte chuť jako při běžném vaření, ale uvnitř hamburgeru nebo sekané rozhodně nebude živočišný produkt.

Doporučený článek:  Řízky marinované v mléce získají delikátní chuť a šťavnatost

Houbové náhražky

Houby jsou také skvělou náhražkou pro každého vegana. Portobello nebo šitake mají velmi podobnou strukturu jako maso. Potom stačí jen přidat správné koření a máte jídlo hotové. Nejčastěji se používají při výrobě hamburgerů, masové nádivky a v mnoha dalších pokrmech. Jestli vám nevadí houby, můžete vyzkoušet i tuto variantu.

Zdroj obrázku: Freepik

Mikrobiální náhražky

Tohle je umělé maso, které často najdete v obchodě. Jedná se o produkt z mikroorganismů, jako jsou kvasinky. Bakterie se v laboratoři upraví tak, aby produkovaly bílkoviny podobné těm živočišným. Výsledkem je hmota, která má podobnou chuť jako maso, i když se v něm žádné nenachází. Bohužel obsahují také hodně chemických látek, které nejsou dobré pro vaše zdraví.

Doporučený článek:  Při výběru masa v běžném obchodě je důležité sledovat několik parametrů

Kultivované maso

A nakonec tu máme veganské maso budoucnosti. Tato technologie se neustále posouvá. Jedná se o to, že vezmou buňky ze zvířete, ale nechají se růst v bioreaktoru. Tohle je jediná možnost, která obsahuje živočišný produkt, i když se jedná o umělé maso. V budoucnosti by se tímto způsobem mohlo snížit množství zvířat, které se chovají a zabíjí pro maso.

Zdroj: https://www.ssi.shimadzu.com/industries/food-and-beverages/artificial-meat-and-meat-alternatives/index.html
.

Doporučené články