Termín umělé maso může znít trochu podivně. V posledních letech se ale objevilo mnohem více veganů, kteří hledají rostlinnou alternativu k tradičnímu masu. Tím vzniklo hned několik společností, které se zabývají výrobou falešného masa. Vypadá to jako maso, většinou to i chutná jako maso, ale maso to není. Podívejme se na čtyři varianty, se kterými se můžete setkat.
Rostlinné náhražky
Tohle je nejběžnější produkt, který potkáte ve veganských restauracích. A můžete si je také připravit doma. Jedná se o produkt vyrobený z rostlinných složek, jako je sója, hrách, čočka nebo quinoa. K tomu se přidá koření, které se používá tradičně při přípravě masa. Díky tomu získáte chuť jako při běžném vaření, ale uvnitř hamburgeru nebo sekané rozhodně nebude živočišný produkt.
Houbové náhražky
Houby jsou také skvělou náhražkou pro každého vegana. Portobello nebo šitake mají velmi podobnou strukturu jako maso. Potom stačí jen přidat správné koření a máte jídlo hotové. Nejčastěji se používají při výrobě hamburgerů, masové nádivky a v mnoha dalších pokrmech. Jestli vám nevadí houby, můžete vyzkoušet i tuto variantu.
Mikrobiální náhražky
Tohle je umělé maso, které často najdete v obchodě. Jedná se o produkt z mikroorganismů, jako jsou kvasinky. Bakterie se v laboratoři upraví tak, aby produkovaly bílkoviny podobné těm živočišným. Výsledkem je hmota, která má podobnou chuť jako maso, i když se v něm žádné nenachází. Bohužel obsahují také hodně chemických látek, které nejsou dobré pro vaše zdraví.
Kultivované maso
A nakonec tu máme veganské maso budoucnosti. Tato technologie se neustále posouvá. Jedná se o to, že vezmou buňky ze zvířete, ale nechají se růst v bioreaktoru. Tohle je jediná možnost, která obsahuje živočišný produkt, i když se jedná o umělé maso. V budoucnosti by se tímto způsobem mohlo snížit množství zvířat, které se chovají a zabíjí pro maso.
Zdroj: https://www.ssi.shimadzu.com/industries/food-and-beverages/artificial-meat-and-meat-alternatives/index.html