Tymián vnese do kuchyně vůni Středomoří. Během zimy je neocenitelným lékem na nachlazení

Jak ozvláštnit chuť vařených brambor? Koření a bylinky jsou jasnou volbou, protože parádně dochutí i nejobyčejnější jídlo, navíc v sobě skrývají zdraví prospěšný potenciál. Skvěle se hodí tymián, který umí vykouzlit z ryb, masa nebo dušené, vařené či pečené zeleniny naprosto odzbrojující delikatesu. Tymián je chutný, ale také prospěšný pro zdraví, má totiž antibakteriální, antivirové a protizánětlivé účinky. Jaké jsou další důvody pro použití tymiánu a jaké má tato bylinka vlastnosti?

Bylinka ze Středomoří

Tymián obecný nebo též mateřídouška obecná patří do čeledi hluchavkovitých a pochází ze Středomoří, kde jí vyhovuje sucho a dostatek slunečních paprsků, roste v trsech, kterým se říká garrigue. V současnosti se vyskytuje v Americe a po celé Evropě, tuzemsko nevyjímaje. Existují různé druhy, které se liší aromatem podle množství silic. Tymián může mít citronový nebo pomerančový nádech, hodí se proto pro použití v gastronomii. Současně je tymián důležitým prostředkem lidového léčitelství, protože obsahuje množství vitamínů, minerálů a biologicky aktivních složek.

Doporučený článek:  Elixír mládí a zázrak pro játra: ostropestřec stojí pár korun, funguje přitom lépe než drahé přípravky
Zdroj obrázku: Freepik

Pro posílení imunity i pro lepší trávení

Čerstvá i sušená bylinka se může přidávat do různých jídel pro posílení imunity, protože obsažené vitamíny A a C mají velký antioxidační účinek, obdobně minerály, jako jsou měď, mangan nebo železo. Tymián obsahuje různé druhy silic s monoterpeny, flavonoidy, třísloviny, saponiny, glykosidy a organické kyseliny, které mají vliv na metabolismus a zlepšují trávení, pozitivně působí na střevní mikroflóru. Tímto způsobem tak dvojnásobně posiluje obranyschopnost těla.

Na kašel a při potížích horních cest dýchacích

V době chřipkové sezóny je bylinka lékem při nachlazení nebo nákaze virovými onemocněními, protože má silné antiseptické účinky. Může se užívat ve formě čaje, dětem se může po vychlazení přidat kapka medu. Efektivně totiž působí při zánětech horních cest dýchacích a při kašli. Tinktura z tymiánu se používá jako kloktadlo při bolení v krku, esenciální olej z tymiánu zase při přetrvávajícím nebo úporném kašli, kdy se používá při inhalacích.

Zdroj: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-823/thyme
.

Doporučené články