K zimě patří citrusy. Většina lidí však dělá chybu, nejcennější část ovoce zásadně vyhazují

Pomeranče a mandarinky jsou oblíbeným ovocem hlavně během chladnějšího období v roce. Konzumace těchto citrusů je vždy dobrou volbou, protože mají pozitivní vliv na naše zdraví. Našemu tělu dokážou přinést spoustu výhod, ale musí být konzumovány správně.

Vlastnosti bílé kůry

Oloupáním mandarinek a pomerančů se obvykle zbavíme nejen pomerančové kůry, ale také bílých částí, které jsou pod ní. Tato bílá slupka se jmenuje albedo. Bílá slupka citrusů je tuhá, hořká a není moc lákavá ke konzumaci, ale ukazuje se, že je dobrá pro zdraví. Je to bohatý zdroj živin, a proto bychom ji měli konzumovat spolu s dužinou.

Doporučený článek:  Nedostatek vitaminu C zpočátku nepoznáme. Přitom může vést k rozvoji Alzheimerovy choroby i ztrátě zubů

Albedo se vyznačuje vysokým obsahem pektinu, rozpustné vláknité frakce. Pektiny pomáhají zlepšovat fungování trávicího systému (strava bohatá na pektin podporuje zdraví střev), pomáhají udržovat správnou hladinu cukru v krvi a snižují špatný cholesterol. Díky svým vlastnostem poskytují pektiny pocit sytosti déle.

Zdroj obrázku: Freepik

Neznámá pozitiva

Bílá citrusová kůra je bohatá na antioxidanty, které pozitivně ovlivňují krevní oběh. Vykazují však ochranný účinek na mnoho systémů včetně dýchacího. Důležité je, že albedo usnadňuje tělu vstřebávat vitamín C obsažený v ovocné dužině. Také působí proti procesu stárnutí mnoha buněk. Albedo je dále bohaté na vitamín A, vitamíny B, limonen a glukarát.

Doporučený článek:  Připijte si na zdraví. Aróniová tinktura vás postaví na nohy nejen během chřipky

Při prevenci rakoviny je důležité jíst citrusy i s bílou slupkou. Bobbie Randall, certifikovaný doktor přes cukrovku a dietní lékař s licencí, poznamenává, že látky přítomné v albedu v těle podporují boj proti rakovině. Ve skutečnosti může pomoci mnoho živin a rostlinných sloučenin nacházejících se v pomerančích pro udržení zdravého srdce. Povedením deseti vysoce kvalitních studií vyšlo najevo, že konzumace pomerančové šťávy snižuje několik rizikových faktorů pro srdeční choroby.

Zdroj: https://www.delgazette.com/opinion/81450/citrus-albedo-is-better-than-you-thought
.

Doporučené články