Květy šeříku v sobě skrývají obrovskou sílu. Málokdo zná jejich unikátní léčivé schopnosti

Šeřík je známý jako aromatický keř nebo stromek, který vykvétá na jaře, především v květnu. Je cítit na několik metrů, proto se extrakt ze šeříku používá v kosmetickém průmyslu. Keře pochází z jihovýchodní Evropy nebo z Asie, kromě krásných květů ve váze se používá šeřík též v lidovém léčitelství. Jak se připravuje šeříkový čaj, který pomáhá játrům a pokožce k hladkému a mladistvému vzhledu? Inspirujte se tipy na použití šeříku!

Květy šeříku jsou jedlé

Na zahradě nebo ve váze pro zpříjemnění interiéru a dodání příjemné vůně. Tak zná šeřík většina lidí. Šeříkový keř však nabízí mnohem více, jeho květy jsou totiž jedlé a mohou se používat pro dekorační účely dezertů nebo při přípravě pokrmů. Z květů šeříků se vyrábí sirup, ze kterého se připravuje vynikající domácí limonáda. Lahodně chutná a překrásně voní. Šeříkový sirup je oblíbený také do dezertů, především jako poleva na vanilkovou zmrzlinu.

Zdroj obrázku: Freepik

Šeříkový čaj na uklidnění

Kromě sirupu se v lidovém léčitelství vaří z nasbíraných a nasušených květů lahodný čaj. Teplý nápoj ze šeříku prospívá zejména játrům, které pomáhá regenerovat. Doporučuje se při žloutence, protože obsahuje syringin, který účinně pomáhá chránit jaterní buňky a harmonizovat hladinu cukru v krvi. Šeřík při pravidelné konzumaci zlepšuje i vzhled pokožky, protože chrání též kožní buňky, neméně vhodný je při lupénce. Kromě toho má šeřík uklidňující vlastnosti, prospívá při stresu. Používá se při horečce pro diaforetické, antipyretické a protizánětlivé účinky.

Šeřík odolává mrazům i chorobám

Ideální je vysadit na zahradě vlastní keř a sbírat z něj květy na sušení, protože je zaručena biokvalita. Keř se pěstuje snadno, k tomu odolá mrazům a nenapadají jej škůdci ani jej nezatěžují plísňové choroby. Sbírají se drobné květy z keřů mimo silnice nebo v dostatečné vzdálenosti od průmyslové výroby, ideálně za teplého slunečného počasí. Menší kvítka se rychleji usuší. Po usušení změní barvu na hnědou, je možné květy dosušit v troubě při 50 stupních. Čaj se připravuje přidáním lžičky sušených květů do 250 mililitrů vařící vody, po několika minutách vaření pod pokličkou je čaj hotový. Může se podávat doslazený medem.

Zdroj: https://aradiantlyhealthylife.com/lilac-tea/
.

Doporučené články