Tinktura z angreštu je produkt, který se vyplatí uchovávat v domácí spíži. Má charakteristickou sladkokyselou chuť a vyniká množstvím zdraví prospěšných vlastností. Tinktura má antipyretické, protizánětlivé, choleretické a antioxidační vlastnosti. Odhalíme vám, jak si připravíte recept.
Zdravotní vlastnosti angreštu
Angrešt úzce souvisí s rybízem. Toto ovoce roste na území prakticky celé Evropy, jakož i v Asii a Africe. Angrešty mají nízký obsah kalorií, 100 gramů má asi 44 kcal. V jeho složení najdeme vitamín C, betakaroten, vitamíny B5 a B6, jakož i draslík, měď, chrom a mangan. Pozoruhodný je také obsah organických kyselin jako citrónové, vinné, jablečné a jantarové.
Angrešty se dají jíst samostatně, ale ovoce funguje perfektně i jako přísada do zavařenin. Můžete z něj připravit šťávu, kompot, džem a dokonce i tinkturu. Angreštová tinktura má charakteristickou sladkokyselou chuť, to však není její jediná výhoda. Tinktura z angreštu má množství zdraví prospěšných vlastností. Má antipyretické, protizánětlivé, choleretické a antioxidační vlastnosti.
Recept na tinkturu
Příprava tinktury z angreštu je velmi jednoduchá. Budete potřebovat 2 kg ovoce, 1 kg cukru, 1 l vody, 1 l lihu a šťávu z jednoho citrónu. Plody angreštu důkladně omyjte a odstraňte z nich stopky. Dalším krokem je důkladné rozdrcení ovoce, proto je nejlepší zvolit zralé a měkké angrešty. Rozdrcené ovoce by se mělo kombinovat s cukrem, poté zalít vodou, citrónovou šťávou a lihem. Celek by se měl dobře promíchat a odložit asi na 14 dní na dobře osvětlené místo.
Po uplynutí této doby je třeba tinkturu protlačit přes sítko a přelít ji do lahví. Takto připravená tinktura je hotová ke konzumaci. Tato tinktura zvyšuje imunitu těla, zmírňuje únavu a zabraňuje některým chorobám. Jedná se především o nemoci kardiovaskulárního a endokrinního systému, anémii a aterosklerózu.
Zdroj: https://healthy-food-near-me.com/gooseberry-tincture-3-recipes-at-home/