Chřest připravený na másle je ideálním doplňkem jarního jídelníčku

Do zdravého jídelníčku patří konzumace dostatku zeleniny a ovoce. Z nich lze připravit nejrůznější druhy pokrmů, sladkých i slaných. Je dobré vařit podle sezónnosti zeleniny, vybírat si tedy tu, která je k dispozici v daném ročním období. Například v dubnu až červnu přichází na řadu sběr chřestu. Právě v této době si můžeme dopřát lahůdky, které si z něho připravíme.

Odkud pochází chřest

Chřest je rozšířený v Evropě, Asii i Africe. Známých je na 300 druhů této vytrvalé byliny, přičemž v České republice roste jediný druh – chřest lékařský. Kromě toho, že se používá v kuchyni, je chřest také okrasnou rostlinou, která se pěstuje jako pokojovka nebo se přidává ve floristice do kytic.

Doporučený článek:  K zimě patří citrusy. Většina lidí však dělá chybu, nejcennější část ovoce zásadně vyhazují

Jaké živiny chřest obsahuje

Chřest je plný živin, potřebných pro výživu lidského organismu. Najdeme v něm vitamíny B1, B2, B6, kyselinu listovou, C, A. Z minerálů je bohatý na fosfor, draslík, hořčík, železo a jód. Samozřejmě jako správná zelenina obsahuje také vlákninu.

Díky obsahu těchto živin je chřest výborný při snižování nadbytečných kilogramů, protože pomáhá hubnout. Dokáže léčit ledvinové kameny, je to i silný antioxidant. Protože obsahuje vitamín A, prospěje očím. Zklidňuje nervový systém, čistí krev a prospívá tvorbě mikrobiomu ve střevech.

Doporučený článek:  Zelí nekrouhejte, ale zabalte do něho směs rýže a masa. Pochutnáte si na netradičních rolkách s nádechem Asie
Zdroj obrázku: Freepik

Jak si pochutnat na chřestu

Chřest lze připravovat jako lahůdku na pánvi, kterou přidáte třeba jako přílohu k masu, nebo ho sníte jen tak. Na přípravu chřestu byste měli mít co nejčerstvější zeleninu, kterou poznáte snadno. Když stonky chřestu na jejich koncích zmáčknete, měla by z nich téct šťáva.

Co budete potřebovat

  • svazek čerstvého chřestu,
  • máslo,
  • sůl a pepř dle chuti,
  • případně strouhanku a česnek.

Postup přípravy

Připravit chřest na pánvi je opravdu jednoduché. Chřest opláchnete pod tekoucí studenou vodou. Na pánvi rozehřejete kousek másla. Je možné do něj přidat prolisovaný česnek a ten v másle osmažit. Do horkého másla přidáte chřest, osolíte, opepříte dle svých preferencí a necháte smažit asi 15 minut. Kdo má rád, může přidat lžíci strouhanky, která pokrmu dodá zase jinou chuť.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/270805, https://www.rxlist.com/asparagus/supplements.htm, https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/vegetables-and-fruits/, https://www.allrecipes.com/article/how-to-store-asparagus/, https://www.britannica.com/plant/Asparagus, https://www.taste.com.au/articles/cook-asparagus-pan/ker21ywv
.

Doporučené články