Většina z nás si zvykla kupovat kuřecí maso, protože je levné, jemné a lehce stravitelné. Kuřecí prsa jsou však speciálním případem, protože i když jsou cenově dostupná a mají vysokou výživovou hodnotu s nízkým obsahem tuku, některá z nich mohou mít viditelné bílé pruhy, které by nás měly upozornit na jejich pochybnou kvalitu.
Důvody bílých pruhů
Tyto pruhy jsou složeny z tuku a obsahují méně bílkovin než prsa bez pruhů. Je to z toho důvodu, že kuře narostlo až příliš rychle. Vědci z Oxfordské univerzity vysvětlují, že míra růstu kuřete se od roku 1957 zvýšila až o 400 %. Toto zvýšení je výsledkem genetických zlepšení, která chovatelé zavedli, a hormonů a antibiotik, které přidávají do krmiva.
Tyto modifikace však zvířata činí nezdravými, což vede ke svalové dysfunkci a tvorbě bílých pruhů. Čím více pruhů má maso, tím horší je jeho kvalita a chuť a je těžší a méně chutné, následně se změkčuje vodou a kořením. Jak tedy zajistit, abychom koupili kvalitní kuřecí prsa? Vědci nám nabízejí několik tipů.
Kontrolujte dobře maso
Začněme tím, že si pozorně prohlédneme maso před koupí. Pokud vidíme bílý pruh, měli bychom si dát pozor. Přítomnost pruhů naznačuje, že kuře nebylo správně chováno nebo že se nedodržovaly normy při výrobě masa. Pokud se tedy rozhodneme koupit prsa, měli bychom se ujistit, že maso pochází od spolehlivého dodavatele, který má povolení a který garantuje kvalitu a bezpečnost svých produktů. Kromě toho můžeme zvážit i to, jestli nekupujeme příliš velké kusy masa.
Velká prsa jsou často geneticky modifikovaná a mohou obsahovat více tuku a méně bílkovin než menší kusy. Výběr menších kusů může také zaručit rovnoměrné vaření a lepší chuť. A nakonec bychom si měli užít jeho křehkost a chuť. Kuřecí maso je vynikající volbou pro mnohé z nás, ale jako u každého druhu potraviny je důležité vědět, co kupujeme a konzumujeme. Pokud se vám podaří najít kvalitní kuřecí maso, nezapomeňte si jej vychutnat, jelikož ve správném zpracování je toto maso jemné, chutné a zdravé.
Zdroj: https://www.scielo.br/j/cta/a/6j8HSrG48WQDHLkjwQCzyjy/?lang=en, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0032579119384834, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9189219, https://www.healthyfood.com/healthy-shopping/buy-better-choosing-chicken/, https://www.researchgate.net/publication/235717913_Consumer_preference_for_chicken_breast_may_be_more_affected_by_information_on_organic_production_than_by_product_sensory_properties