Steak z kotlety v marinádě: tip nejen pro letní grilování

Pokud jde o to dopřát si křehký a chutný steak, kotleta vyniká jako lahodná volba. Dosažení dokonale propečeného steaku však vyžaduje zručnost a správné techniky. V tomto článku prozkoumáme některé z nejlepších způsobů, jak připravit kotletu, která ve vás vyvolá chuť dát si víc.

Správná příprava

Marinování steaku nejen dodává hloubku chuti, ale také změkčuje maso. Vytvořte marinádu kombinací kyselé chuti (jako je citrusová šťáva nebo ocet), oleje, bylinek a koření dle svého výběru. Nechte steak marinovat alespoň 30 minut nebo přes noc v chladničce pro maximální proniknutí chuti.

Doporučený článek:  Chcete uvařit originální svíčkovou? Vyzkoušejte fazolovou

Před tepelnou úpravou se ujistěte, že má steak pokojovou teplotu, proto ho 30 minut předem vyjměte z chladničky. Steak osušte papírovými utěrkami, aby se dobře propekl, a bohatě ochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem nebo vámi preferovanou kořenicí směsí.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak na opékání

Pro neodolatelnou kůrčičku a šťavnatý vnitřek je opékání steaku zásadní. Rozpalte pánev nebo gril na vysokou teplotu a přidejte malé množství oleje s vysokým bodem kouře. Jakmile je olej horký, opatrně položte steak na grilovací plochu a nechte ho několik minut nerušeně opékat, dokud se nevytvoří zlatohnědá kůrka. Otočte steak a opakujte postup pro druhou stranu.

Doporučený článek:  Maso v guláši bude vždy dokonale měkké díky ananasu. Exotické ovoce dodá i netradiční chuť

Kotletu si nejlépe vychutnáte středně propečenou, aby si zachovala svou jemnost a chuť. V závislosti na tloušťce steaku dokončete proces vaření jeho přenesením do předehřáté trouby na teplotu přibližně 200 °C. Použijte teploměr na maso, abyste se ujistili, že je dosaženo požadované vnitřní teploty: 54 °C pro medium rare nebo 60 °C pro medium.

Podávání

Po vyjmutí steaku z trouby ho nechte 5 až 10 minut odpočinout. To umožní, aby se šťáva udržela v mase, a zajistila tak chutnější a šťavnatější steak. Chcete-li doplnit bohatou chuť steaku, zvažte jeho kombinaci s vhodnými přílohami. Mezi klasické možnosti patří bramborová kaše, restovaná zelenina nebo svěží salát. Chuť ještě zvýrazníte lahodnou omáčkou, jako je redukce z červeného vína, chimichurri nebo béarnaise.

Zdroj: https://thestayathomechef.com/how-to-cook-steak/
.

Doporučené články