Bramborové placky se konzumují v různých variacích – sladké, slané, s dušeným masem nebo jen kečupem. A přestože příprava bramborových placek je velmi jednoduchá, ne každý ví, že do nich není třeba přidávat vajíčko. Sáhnete-li po jiné alternativě, placky budou stále chutné a křupavé.
Oblíbené placky
Chuť bramborových placek je pro mnohé lidi návratem ke vzpomínkám na bezstarostné dětství, kdy se toto jídlo konzumovalo velmi často. Dnes, kvůli mnohem větší dostupnosti různých potravinářských výrobků než v osmdesátých nebo devadesátých letech, jíme bramborové placky mnohem méně často, ale stále po nich saháme, když chceme připravit rychlou večeři nebo máme omezený počet přísad.
Recept na přípravu bramborových placek je velmi jednoduchý, navíc nevyžaduje, abychom se zásobili komplikovanými výrobky. Pokud chceme jíst chutné bramborové placky, k jejich přípravě potřebujeme asi kilogram brambor, dvě vejce, malou cibuli, dvě polévkové lžíce mouky, olej na smažení, sůl, pepř a případně majoránku.
Recept bez vajíčka
A přestože si mnozí z nás neumí představit bramborové placky bez vajec, existuje způsob, jak je nahradit něčím, co bude ideální i pro přípravu tohoto jídla. To je obzvláště důležité pro lidi, kteří milují bramborové placky, ale mají alergii na vejce. Alternativ při nahrazování vajíček v jídle je hned několik. Díky všem těmto alternativám budou bramborové placky stále stejně chutné a křupavé.
Jako náhradu za jedno vajíčko můžete použít jednu polévkovou lžíci bramborové mouky, jednu polévkovou lžíci mletého lněného semínka smíchaného se třemi polévkovými lžícemi vody, třemi polévkovými lžícemi vařené cizrny nebo jednou čajovou lžičkou želatiny rozpuštěné v jedné polévkové lžíci vody. Náhradou za vajíčko v bramborových plackách může být také olej nebo 1/4 lžíce rostlinného pyré.
Zdroj: https://www.yummly.com/recipes/potato-pancakes-without-egg