Šťavel lze snadno nasbírat v lese. V kuchyni ho můžeme nasušit i zavařit

Šťavel je všestranná a zdravá rostlina, kterou lze použít v různých kulinářských a lékařských receptech. Je snadné ho najít ve stinných lesních oblastech a je skvělým doplňkem každé stravy.

Co to je a kde ho najít

Šťavel, také známý jako Oxalis acetosella nebo zaječí zelí, je bylina, která patří do čeledi Oxalidaceae. Pochází z Evropy a vyskytuje se ve stinných lesních oblastech a často na něj můžeme narazit v lese. Šťavel je vytrvalá rostlina, která vyrůstá z malých cibulí a má jemné srdčité listy světle zelené barvy. Vytváří malé, bílé nebo růžové květy, které kvetou od května do srpna. Listy a stonky rostliny mají nakyslou, citrusovou chuť, která vybízí k použití v různých receptech a zejména salátech.

Doporučený článek:  Bylinky připravované pokrmy výborně dochutí a sníží potřebu příliš solit

Šťavel je také známý pro své léčivé vlastnosti. Obsahuje vysoké hladiny vitamínu C a dalších antioxidantů, které mohou pomoci posílit imunitní systém a chránit před nemocemi. Má také protizánětlivé vlastnosti a používá se k léčbě stavů, jako je artritida, a při problémech s trávením.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak šťavel využít v kuchyni

Chcete-li šťavel použít při vaření, jednoduše opláchněte listy a stonky a přidejte je do salátů, polévek nebo dušených pokrmů. Lze je také použít jako ozdobu k rybám nebo jiným pokrmům. Kyselá chuť rostliny se dobře hodí také ke smetanovým pokrmům, díky čemuž je oblíbeným doplňkem smetanových omáček nebo dresinků.

Doporučený článek:  Domácí bylinná mast uleví při bolesti kloubů i zad. K výrobě postačí pouhé dvě ingredience

Pro uchování šťavele ho lze zmrazit, sušit nebo zavařit. Jednoduše listy omyjte a osušte a poté je vložte do vzduchotěsné nádoby nebo plastového sáčku a zmrazte na dobu až šesti měsíců. Chcete-li šťavel usušit, rozložte listy na plech a dejte je na teplé a suché místo, dokud nebudou úplně suché a křehké. Ve vzduchotěsné nádobě je pak lze skladovat až rok. Pro zavaření šťavel nasekejte, osmahněte na másle se solí a po změknutí a ztmavnutí listů vložte šťavel do zavařovacích nádob, kde vám vydrží do další šťavelové sezóny.

Zdroj: https://www.netmeds.com/health-library/post/sorrel-leaves-benefits-uses-formulation-ingredients-dosage-and-side-effects, https://www.wisdomlib.org/definition/oxalis-acetosella, https://www.rxlist.com/wood_sorrel/supplements.htm, https://pithandvigor.com/2017/11/cooking-oxalis-beautiful-holiday-gift-idea/, http://www.gardensablaze.com/HerbOxalisRec.htm
.

Doporučené články