Byliny a listová zelenina zvadnou krátce po zakoupení, a to obzvláště ty, které se prodávají zabalené ve fólii. Naštěstí existuje několik jednoduchých způsobů, jak udržet čerstvost těchto zelených zdravých potravin. Dodržujte je a vychutnejte si zeleninu o několik dní déle.
Hotové salátové směsi
Špenát, rukola, salát nebo namíchané salátové směsi prodávané ve fóliích vytáhněte po návratu domů z obalu, nemyjte je a položte na papírovou utěrku. Následně celé bylinky zabalte do papírové utěrky a vložte do chladničky. Díky tomu zůstanou listy déle čerstvé a nebudou hnít. Fóliové obaly zachycují vlhkost, a proto se v nich zelenina začne rychle rozkládat.
Proto tento způsob stravování nepatří mezi nejzdravější a vytváří se při něm hodně odpadu. Vědci, kteří tento způsob skladování sledovali, objevili, že takové balení obsahuje streptokokové bakterie v množstvích, která mohou být pro člověka nebezpečná. Listy omývejte bezprostředně před konzumací, a to velmi opatrně. Lepší možností je však nekupovat takové hotové směsi vůbec.
Čerstvé natě
Petrželovou, koprovou nať a pažitku vložte do studené vody s přidáním trochy soli. Je dobré nati odříznout konce, díky tomu zůstanou déle čerstvé. Pokud natě zvadly nebo seschly, vložte je do studené vody s čajovou lžičkou mouky. Podobným způsobem můžete oživit i bylinky nebo salát. Chvíli je nechte namočené ve vodě a následně je vytáhněte a osušte.
Chcete-li mít zelené natě hned po ruce, je dobré je pokrájet na drobné kousky na jemně zvlhčeném vále. Zelený salát můžete po umytí a vysušení zabalit do fólie a vložit do chladničky. Před podáváním jej vytáhněte na 10–15 minut. Díky tomu získá salát příjemnou pokojovou teplotu a zvýrazní se jeho chutě. Snažte se nekupovat velké zásoby čerstvých salátů. Kupujte vždy jen takové množství, které víte, že dokážete zkonzumovat.
Zdroj: https://www.simplyrecipes.com/recipes/how_to_store_parsley_cilantro_and_other_fresh_herbs/, https://www.thegoodtrade.com/features/keeping-leafy-greens-fresh-without-plastic/