Hrášek je ideální do redukčního jídelníčku i během těhotenství

Přidejte do zeleninového salátu hrášek a bude zdravější a jeho glykemická zátěž nižší. Z diskuse mezi příznivci hrachu a jeho oponenty vycházejí vítězně ti první. Zelený hrášek je zdravý, obsahuje živiny a vitamíny a navzdory své sladkosti má nízký obsah kalorií. Co dalšího nám přináší?

Vlastnosti zeleného hrášku

Zelený hrášek je jediná luštěnina, kterou můžeme jíst syrovou. Podporuje imunitu díky vitamínu C a enzymům, které zabraňují množení virů. Chrání oběhový systém díky obsahu draslíku a kyseliny listové a vitamínů B3 a B6; zabraňuje osteoporóze, protože v ní najdeme vápník a vitamín K, který podporuje jeho vstřebávání. Doporučuje se těhotným ženám, protože obsahuje kyselinu listovou, která podporuje nervový systém plodu. Díky obsahu luteinu pomáhá zraku. Zpomaluje stárnutí pokožky díky vitamínům mládí, tedy A a E.

Doporučený článek:  Běžné nápoje po ránu jsou pro tělo katastrofa. Tělo po probuzení potěší jediná varianta
Zdroj obrázku: Freepik

Dobré kalorie

Zelený hrášek má 81 kalorií ve 100 gramech, najdete v něm hodně bílkovin (asi 5,22 g), proto se doporučuje vegetariánům. Vysoký obsah vlákniny způsobuje, že po něm budeme sytí, funguje skvěle při redukční dietě, navíc neobsahuje téměř žádný tuk. Doporučuje se i lidem s diabetem 2. typu. Má glykemický index pouze 29. Nevhodný je kvůli obtížné stravitelnosti pro lidi s onemocněním trávicího systému, zácpou, vředy nebo refluxem. Nadýmání po hrachu můžeme zmírnit tím, že ho budeme jíst s neškrobovými potravinami nebo k němu přidáme majoránku či jiné byliny ke zmírnění plynatosti.

Doporučený článek:  Banány jsou plné vitamínů, draslíku i hořčíku. Hodí se jako sladká svačina, která zasytí

Je zdravý v konzervované formě?

Konzervovaná forma je v zimě zdravější než čerstvá zelenina dovážená ze zahraničí, která je dopovaná různými látkami, aby nehnila. Kontroverzi vyvolává skutečnost, že vnitřek plechovek je pokryt bisfenolem A. Po otevření plechovky proto zeleninu okamžitě přendejte do misky. Dalším faktorem ovlivňujícím špatnou pověst zeleniny z plechovek je obsah sodíku, takže před použitím hrášek důkladně propláchněte.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-peas, https://health.act.gov.au/sites/default/files/2018-09/Good%20Nutrition%20in%20Pregnancy%20%28April%202014%29_0.pdf, https://www.healthline.com/nutrition/green-peas-are-healthy, https://food.unl.edu/documents/canned_green_peas_3.pdf
.

Doporučené články