Nezralé avokádo je hořké a tvrdé, našemu zdraví ale neublíží

Dá se z něj připravit chutná pomazánka, mexická salsa, můžete ho pokrájet do salátu. Tvarem připomíná hrušku tmavozelené či černé barvy, má ale hrubší slupku. Hovoříme o plodu hruškovce přelahodného, tedy o avokádu. Jeho popularita roste. Můžete ale bez následků sníst nezralý plod?

Tuky jako v olivovém oleji

Hodně lidí varuje před konzumací nezralého avokáda. Toto exotické ovoce už v našich kuchyních zdomácnělo. Nikdo už nezpochybňuje jeho kladný vliv na lidský organismus. Obsahuje totiž pestrou škálu vitamínů včetně B3, B5, B6, C, E, H a K, z minerálů měď, draslík, dále fosfor a hořčík. Najdeme v něm jenom nepatrně cukrů, zato hodně tuků, ovšem zdravých mastných nenasycených kyselin. Složení tuků v plodu je velice podobné olivovému oleji, i proto je avokádo vysoce ceněné.

Doporučený článek:  Dýňová semínka prodlužují život. Tělo udrží v dokonalé kondici a pokožka bude zářit
Zdroj obrázku: Freepik

Nedávejte plod papouškům a kočkám

Může vám ale nezralý plod nějak ublížit a smíte ho konzumovat? Rozhodně není dobré si nezralé avokádo dopřávat. Je totiž tvrdé a hořké, takže si moc nepochutnáte. Navíc vnitřek půjde obtížně rozmělnit. Ovšem tvrzení, že nezralý plod obsahuje toxiny škodlivé pro člověka, je úplně mylné. Ovšem kvůli obsahu persinu je avokádo jedovaté pro papoušky a nemělo by se také dostat do stravy psů a koček.

Ethylen urychluje zrání

Jak poznáte v obchodě zralé avokádo? Nesmí být příliš tvrdé, ovšem ani příliš měkké. Zkuste do něj vytlačit prstem důlek. Když se za chvilku vyrovná zpět, je plod vhodný ke konzumaci. Chcete-li, aby rychleji dozrálo, vložte ho do hnědého papírového sáčku, pečlivě zavřete a nechte asi 3–4 dny při pokojové teplotě. V této době uvolní ethylen, látku, která mu usnadňuje dozrání. Pokud jste příliš nedočkaví, můžete do pytlíku přidat i jablka či banány, toto ovoce během zrání také uvolňuje ethylen a díky tomu zrání avokáda urychlí a vy ho budete moci sníst už druhý den nebo nejdéle za dva dny.

Zdroje:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23448442/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/270406
.

Doporučené články