Slunečnicová semínka jsou poklad, kterého si můžeme dopřát plné hrsti. Zkrotí cholesterol i vysoký tlak

Slunečnici známe všichni. Tato rostlina pochází se Severní Ameriky, přičemž v Evropě se pěstuje od 16. století pro dekorativní, potravinářské, průmyslové a léčebné účely. Kvete od jara do října a může dorůst až do výšky 3 metrů. Jedna jediná slunečnice může obsahovat až 2 tisíce semínek, která mají jemnou ořechovou chuť. Rovněž se používají k výrobě slunečnicového oleje.

Obsahují spoustu vitamínů

Slunečnicová semínka jsou bohatá na bílkoviny, zdravé tuky, antioxidanty a fytosteroly, které snižují hladinu cholesterolu v krvi, čímž snižují riziko srdečních chorob a rakoviny. Najdeme v nich také vitamín E, vitamín A, vitamíny skupiny B, železo, vápník, draslík, hořčík, selen, měď a zinek. Jsou ale poměrně kalorická.

Doporučený článek:  Při problémech se štítnou žlázou je důležitá změna jídelníčku. Alkohol a nezdravé pochoutky rovnou vyhoďte

Pravidelná konzumace slunečnicových semínek snižuje krevní tlak, posiluje a utěsňuje cévy a snižuje hladinu LDL cholesterolu. Podle některých výzkumů mohou být semínka účinná v boji proti cukrovce. Podporují imunitní systém a zvyšují schopnost bojovat s viry. Slunečnicová semínka obsahují zdravé tuky a minerály, které jsou nezbytné pro zdraví kostí. Vysoký obsah vlákniny má pozitivní vliv na fungování trávicího systému.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak a s čím je konzumovat?

Slunečnicová semínka jsou skvělá a zdravá svačina. Někdo je nejraději jí syrová, další preferuje jejich opraženou variantu. Lze je opéct na suché pánvi nebo na olivovém oleji a jíst je samostatně či v salátech a polévkách, případně při domácím pečení. Opražením semínek na suché pánvi a jejich následným rozmixováním získáme výborné slunečnicové máslo.

Doporučený článek:  Štiplavá chuť zázvoru ozvláštní nejeden pokrm. Ne vždy ale přináší jenom pozitiva

Slunečnicový olej je obecně považovaný za zdravý. Rafinovaný má delší trvanlivost, nerafinovaný má ale víc prospěšných živin. Je bohatý na omega-6 mastné kyseliny, jedna polévková lžíce pokryje doporučenou denní spotřebu. Nejlepší je používat ho zastudena, pro smažení se příliš nehodí. Polynenasycené mastné kyseliny jsou totiž náchylné na vysokou teplotu.

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8445494/, https://www.researchgate.net/figure/Effect-of-sunflower-seeds-on-cholesterol-and-LDL-levels_tbl1_336642948, https://joybauer.com/photo-gallery/best-foods-for-high-blood-pressure/sunflower-seeds/, https://pharmeasy.in/blog/health-benefits-of-sunflower-seeds/, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-sunflower-seeds
.

Doporučené články