Křen je zelenina, která by si měla najít místo v každé kuchyni. Hodí se nejen k tradičním klobásám, ale využít ji můžete také jinak. Křen nevídáme na stolech tak často, jak by si zasloužil, a proto je dobré si ho představit a ukázat si, jaké má vlastnosti a jak tuto zeleninu využít nejen v kuchyni. Nejen během jarních svátků byste si křen měli dopřát. Má spoustu vlastností, které prospějí celému tělu.
Co všechno víte o křenu?
Křen je zelenina se štiplavou chutí i vůní. Má dlouhý dužnatý kořen a zelené listy. Podle všeho křen pochází z jihovýchodní Evropy, ale dnes ho najdete téměř po celém světě. Používá se především ke zvýraznění pokrmů. Je to brukvovitá zelenina, kterou stojí za to vyzkoušet, protože její konzumací můžete snížit riziko vzniku rakoviny. Kořen křenu můžete používat denně, ale není to jediná část zeleniny, kterou lze zužitkovat.
Jedlé jsou mladé výhonky, listy, nebo dokonce květy. Listy můžete využít do různých druhů salátů, ale také jako přílohu. Křen patří mezi superpotraviny, a to díky vlastnostem, které prospívají našemu zdraví. Působí blahodárně na lidský organismus a přezdívá se mu „slovanský ženšen“. Najdete v něm vitamin C, vitaminy skupiny B, ale také vápník, draslík nebo železo.
V čem všem dokáže křen pomoci?
Jaké vlastnosti má křen? Vyplatí se ho používat v případě, že jste nachlazení nebo víte, že na vás leze chřipka. Z těla dokáže vypálit mnoho druhů bacilů a pomůže vám znovu se dostat do formy. V lékařství se používá již několik staletí, a proto jsou jeho účinky tolik známé. Obsahuje synigrin, který patří mezi ceněné složky. Protirakovinné složky se stále zkoumají, ale vypadá to, že křen bude fungovat i na tyto zdravotní komplikace.
Křen zlepší funkci dýchacích cest, ale má také jiné vlastnosti. Posílíte si jím organismus a díky obsahu vitaminu C vytváří bílé krvinky, které posilují imunitní systém. Využít ho můžete i v případě, že hubnete, protože má nízký glykemický index a také minimum kalorií.
Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-horseradish