Klíčky dodají tělu sílu a energii. Jsou prvním, co jaro přináší

Nechyběly už ve starověkých kuchyních a zažívají obrodu opět v dnešní době, klíčky jsou výtečným doplňkem pokrmů v tuzemských podmínkách. Jsou čerstvé a dobře chutnají, ale vynikají též obsahem zdraví prospěšných látek, které mohou dodat potřebné živiny v době, kdy se ještě zeleniny nebo ovoce u nás nedostává. Klíčky existují v různých podobách, pro klíčení se mohou použít různé plodiny. Jedno mají všechny druhy ale stejné, jsou nadmíru zdravé a nadto nízkokalorické.

Klíčky jako cesta ke zdraví

Čerstvé výhonky patří mezi nejzdravější potraviny vůbec, navíc pomocí nakličování si každý může připravit své. Nabízí se různé druhy, liší se zejména obsahem vitamínů, minerálů a antioxidantů. Klíčit se mohou různá zrna nebo semínka, přičemž mezi nejtradičnější patří klíčky:

  • ředkvičkové, které jsou bohaté na vitamín C a vitamíny skupiny B, hořčík;
  • slunečnicové, které vynikají vitamíny C a B3, vápníkem, hořčíkem, fosforem;
  • vojtěškové, které oplývají vitamínem K, B9, také céčkem a zinkem;
  • brokolicové jsou známé vitamíny C a A, také železem;
  • řeřichové jsou běžné o Velikonocích, potěší enormní dávkou vitamínu K, draslíkem;
  • mungové jsou populární pro svou chuť, obsahují vitamín C, z minerálů železo, draslík a fosfor;
  • cizrnové, které obsahují hodně vlákniny.
Doporučený článek:  Rajčatová šťáva prospívá zdraví srdce i jater. Nesmí však obsahovat sůl
Zdroj obrázku: Freepik

Narazit lze též na hrachové nebo čočkové klíčky, po kterých mohou sáhnout lidé s anémií, protože obsahují velké množství železa. Tyto druhy bývají ojedinělejší, proto je vhodné je při nejbližší příležitosti vyzkoušet v zeleninových salátech nebo jako ozdobu na přílohy.

Jak konzumovat klíčky

Čerstvé klíčky se musí před konzumací dvakrát propláchnout teplou vodou, klíčky luštěnin, jako jsou fazole, se musí spařit. Přidávat se mohou do ranních smoothie nebo se konzumují v poledne, ve večerních hodinách mohou způsobit trávicí obtíže. Pozor je třeba dát na některé nejedlé druhy, zejména semínka z lilku, paprik, rajčat nebo brambor. Nejvhodnější je naklíčit si svoje plodiny, protože v průmyslových baleních se mohou objevovat pesticidy, patogeny nebo bakterie E.coli. Denní doporučená dávka je do 50 gramů, klíčky nejsou vhodné pro seniory a děti s oslabenou imunitou, pro těhotné a kojící ženy nebo pacienty s trávicími obtížemi.

Zdroj: https://www.lowimpact.org/posts/the-benefits-of-sprouts-living-superfoods
.

Doporučené články