Sledě patří mezi nejzdravější ryby. Riziko přináší ty nakládané, objevit se může také alergie

Plnohodnotný a lehce vstřebatelný protein, množství vitamínů, minerálů a to nejžádanější pro zdraví, omega-3. Toto vše obsahují populární sledě. Důležitý poznatek je, že neabsorbují rtuť a těžké kovy. Bohužel ne každý si může dopřát tuto pochoutku.

Čerstvý sleď

Čerstvý sleď je plný výživové hodnoty s důrazem na zdravé a lehce stravitelné bílkoviny, vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E a K), železo, zinek, jód a nejžádanější druh tuku pro zdraví, tedy esenciální nenasycené mastné kyseliny s důrazem na omega-3. Sleď navíc patří k těm druhům ryb, které nehromadí rtuť a těžké kovy. Jsou skvělou volbou pro lidi, kteří dbají na dobrou stravu.

Doporučený článek:  S konzumací masa je spojeno mnoho mýtů. Nevede k tloustnutí a nezpůsobuje rakovinu

Solené sledě, které jsou běžně dostupné v obchodě, mají velmi vysoký obsah sodíku. Ve stravě člověka 21. století, které dominují vysoce zpracované potraviny, je většinou příliš mnoho soli. Ta se v potravinářském průmyslu považuje nejen za koření, ale také za levný a účinný konzervační prostředek. Sůl je přítomna i ve sladkých výrobcích, například v cukrovinkách, a mnoha dalších potravinách, ve kterých ji vůbec neočekáváme.

Zdroj obrázku: Freepik

Kdo by neměl konzumovat sledě

I když ve vztahu k rybám používáme výraz „mořské plody“ často, je třeba pamatovat na to, že zahrnují nejen krevety či chobotnici. Sleď může, podobně jako jiné mořské plody, způsobit potravinové alergie. Opatrnost je nutná u lidí s diagnostikovanou alergií, například u krevet, jakož i při jiných alergiích na jídlo nebo při vdechování. Je známo, že se alergeny rády kříží.

Doporučený článek:  Detoxikace tělu uleví a dodá mu ztracenou energii. Ovocné šťávy jsou ideální volbou

Nejčastější příznaky alergie na sledě jsou otoky těla a vnitřních orgánů a kožní příznaky. Nejčastější je vyrážka, zarudnutí, svědění kůže. Pokud se objeví příznaky, musíte se vzdát konzumace sledě. Je třeba vědět, že alergie se může vyvinout i u lidí, kteří dosud konzumovali sledě bez jakýchkoli nežádoucích reakcí.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-herring
.

Doporučené články