Hrušky podporují zdravé trávení a dobré fungování mozku

Hrušky patří mezi jedny z nejoblíbenějších plodů. Různé odrůdy vám umožní vychutnat si oblíbenou chuť a navíc poskytují důležité živiny. V dnešním článku vám povíme něco o výživových hodnotách, glykemickém indexu a kaloriích tohoto oblíbeného ovoce.

Zdravotní účinek

Je obtížné spočítat všechny aspekty, které může ovlivnit pravidelná konzumace hrušek. Hrušky ovlivňují vitamíny a jinými živinami oběhový systém, předcházejí rozvoji hypertenze. Také snižují riziko infarktu, příznivě ovlivňující srdeční frekvenci. Konzumace hrušek také předchází cukrovce a mozkové příhodě.

Přítomný v hruškách ve velkém množství je bór, který je zapotřebí pro správné fungování mozku — zlepšuje koncentraci a reguluje procesy dodávky krve zodpovědné za jasnou mysl. Bór je také zapotřebí k distribuci vápníku, jeho nedostatek může vést ke zvýšené křehkosti kostí. Hruška může díky vysokému obsahu snadno zkvasitelných uhlohydrátů pomoci s nepříjemnou zácpou. Velké množství vlákniny má také pozitivní vliv na metabolismus a může být velkou podporou procesu hubnutí.

Doporučený článek:  Studnice vitaminů a důležitých minerálů: kvasnice se dají využít i jinak než při pečení chleba
Zdroj obrázku: Freepik

Glykemický index a hrušky

Glykemický index hrušky je 38. Díky tomu je hruška klasifikována jako ovoce s nízkým glykemickým indexem. Totéž platí pro možná ještě důležitější glykemickou zátěž, která činí 8,1. Na druhé straně stupnice stojí ovoce, jako jsou meruňky nebo meloun. Na nejvyšší příčce, co se glykemického indexu mezi plody týče, jsou sušené datle s GI 103.

Dá se předpokládat, že jedna hruška bez jádra váží cca 140 g. Jedna hruška o této váze dodá do těla 0,2 g tuků, 0,5 g bílkovin a více než 21 g uhlohydrátů (především fruktózu a vlákninu). Čím je ovoce zralejší, tím vyšší je obsah uhlohydrátů. Jedna hruška uspokojí 12 procent denní poptávky po mědi a 8 procent draslíku. Jiné živiny přítomné v hruškách jsou mangan, hořčík, železo, fosfor, zinek a vápník.

Zdroj: https://www.webmd.com/diabetes/pears-diabetes-benefits-risks-nutrition, https://www.healthifyme.com/blog/pear-fruit/, https://www.stemilt.com/stem-blog/pears-heart-healthy-food/, https://www.saberhealth.com/news/blog/health-benefits-of-pears, https://www.narayanahealth.org/blog/health-benefits-of-pears/
.

Doporučené články