Česnek je uznávaný jako přírodní antibiotikum. Odborníci ho doporučují jíst ráno

Všichni už dávno vědí, že česnek a cibule patří díky svým zázračným vlastnostem mezi přírodní antibiotika. Naše tělo však reaguje velmi rozdílně na přijímané látky na základě času, kdy jsme je snědli. Proto si dávejte pozor, kdy jakou potravinu konzumujete.

Vlastnosti česneku

Cení se zejména pro antibakteriální, antivirové a antimykotické vlastnosti. Jinak je česnek zdrojem flavonoidů a aminokyselin. Obsahuje také vápník, draslík a hořčík, jakož i vitamíny A, B1, B2 a C. Česnek se již léta považuje za přírodní antibiotikum a používá se během nachlazení a k léčbě různých typů infekcí, zejména těch, které ovlivňují horní cesty dýchací.

Doporučený článek:  Jídelníček v prvních letech ovlivní zdraví po zbytek života. Krmení nejmenších má svá pravidla

Česnek má také pozitivní vliv na zmírnění gastrointestinálních problémů a na oběhový systém, snižuje hladinu cholesterolu, má protirakovinné účinky, podporuje prevenci mozkových příhod a infarktu.

Zdroj obrázku: Freepik

Kdy konzumovat česnek

Česnek má pozitivní vliv na tělo, ale chcete-li plně využít jeho prospěšných vlastností, musíte ho jíst v konkrétní denní době. Podle odborníků je po česneku nejlepší sáhnout ráno. Nejlepší je jíst jeden stroužek na lačný žaludek a zapít ho sklenicí vody. Pak tělo využije jeho účinků na maximum. Pravidelná konzumace česneku tímto způsobem pomůže předcházet infekcím a čistit tělo od toxinů.

Doporučený článek:  Jaká kolují fakta a mýty o zdravém stravování?

Důležitá je nejen denní doba, ale také forma česneku. Rozdrcený česnek obsahuje nejzdravější složky, takže těsně předtím, než ho sníte na lačný žaludek, musíte ho rozdrtit nebo jemně rozetřít nožem. Potom se alliin rozpadne na allicin, který je mimo jiné zodpovědný za baktericidní aktivitu. Proto stejně jako rozdrcený stroužek česneku bude fungovat čerstvá česneková šťáva.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-health-benefits-of-garlic
.

Doporučené články