Kdo by neznal lahodnou chuť zeleninového salátu, který nikdy nechybí na sváteční tabuli? Čas od času si ho rádi dopřejeme i mimo slavnostní příležitosti. Základ tvoří vařená zelenina včetně mrkve, brambor, zeleného hrášku, ale třeba i kukuřice a pórku. Musíme ale pamatovat na to, abychom do něj nepřidávali určité přísady.
Co do salátu nedávat?
Někdo do bramborového salátu přidává také vejce a jablka, která podtrhnou jeho chuť. Mezi kořením nesmí chybět sůl, pepř a majonéza. Správně připravený salát obsahuje vitamíny skupiny B, které regulují práci nervového systému, poskytují tělu energii a zlepšují práci mozku. Navíc jeho složky obsahují železo, které podporuje imunitní systém a chrání tělo před infekcemi.
Existuje několik přísad, které mohou chuť bramborového salátu zkazit. Jednou z nich je cibule, která rychle kvasí, a chuť ani vůně salátu pak nebudou vyvážené. Pokrm s cibulí lze jíst pouze v den přípravy. Dále se nedoporučuje do salátu přidávat vejce, jelikož se rychle kazí. Pokud si bez nich nedokážeme bramborový salát představit, musíme připravit jen menší množství, které stihneme zkonzumovat do dvou dnů.
Recept na skvělý bramborový salát
Pokud hledáte recept na bramborový salát vycházející z dlouholetých tradic, vyzkoušejte následující. Potřebovat budete 3 mrkve, 2 petržele, půl bulvy celeru, kousek pórku, 2 jablka, 4 vejce natvrdo, půl plechovky kukuřice z konzervy, 500 gramů uvařených a nakrájených brambor, šálek zeleného hrášku, 200 gramů majonézy, sůl a pepř na dochucení.
Zeleninu uvařte doměkka. Mezitím vložte do mísy zelený hrášek a kukuřici a zalijte vroucí vodou. Sceďte a nechte vychladnout. Uvařenou zeleninu nakrájejte na kostičky a spolu s bramborami přidejte do mísy. Nakonec vmíchejte oloupaná a nakrájená vejce, pórek a jablka. Přidejte majonézu a koření podle chuti, ještě jednou vše důkladně promíchejte a pak už si můžete vychutnat báječnou chuť slavnostního pokrmu.
Zdroj: https://www.cooklikeczechs.com/czech-potato-salad-bramborovy-salat/