Single Martina: Vařit z prošlého jídla vzhledem k jeho cenám považuji za standard

Datum minimální trvanlivosti nebo datum spotřeby. To jsou informace, které bychom měli sledovat při nákupu jakéhokoliv jídla. Jakmile se konkrétní uvedené datum blíží, dochází ze strany obchodníků ke snižování ceny daného produktu. A toho někteří využívají. Příkladem je naše čtenářka Martina, single žena, pro kterou je nákup prošlého jídla standard.

Mám k tomu dva důvody

V obchodech záměrně vyhledávám jídla, která jsou těsně před lhůtou nebo jsou i prošlá. Mám k tomu hned dva důvody. Ten první je etický. Je to jídlo, které musel někdo vyrobit, jehož suroviny se někde pěstovaly, zvířata se někde chovala. Proč by se měl daný kus jídla vyhodit? Nevyšla by všechna ta práce i náklady vniveč? Podle mě ano.

Doporučený článek:  Po vydatném jídle je vhodné udělat pouze dvě věci. Jejich kombinace zajistí dobré trávení

Druhý důvod není etický, ale je čistě finanční. Prošlé nebo procházející věci jsou prodávány za podstatně menší cenu než produkt v plné kvalitě, který vydrží týdny a měsíce. Není problém udělat nákup se slevou 50, někdy i 75 procent.

Zdroj obrázku: Freepik

Zdravotní problémy? Nebojím se

Samozřejmě prošlé maso nebo ryby, to bych si nekoupila. Na to se mám moc ráda a mám strach o své zdraví. Ale suché salámy, jogurty, tvarohy, těstoviny, mouku a další trvanlivé potraviny nebo mléčné výrobky? Proč ne. Nebojím se, že by mi nějak ublížily. A pořád mám svůj vlastní čich a chuť, takže dokážu poznat, kdyby s nimi bylo něco v nepořádku.

Doporučený článek:  „S reklamací jsme nepochodili. Dodavatel chce zaplatit astronomickou částku. Zlobím se na sebe,“ lituje Pavlína

Pár dní je nepodstatných

Říkám si, když něco vydrží týdny až měsíce, opravdu potom rozhoduje jeden den o tom, kdy je to stále ještě dobré a kdy ne? Že by ve 23:59 jednoho dne bylo jídlo ještě v pořádku, ale v 00:01 už bylo nepoživatelné, zdraví škodlivé a nebezpečné? Samozřejmě že mi to nedává logiku.

Ušetřím a ochutnám

Etika, úspory, ale i možnost ochutnat něco, na co bych za normálních okolností ani neměla peníze. To jsou tři hlavní důvody, proč v supermarketech přesně vím, kam zajít. Kde je prošlé nebo procházející zboží připraveno pro lidi, jako jsem já. A někdy je tam nával.

Doporučený článek:  Dobrá večeře je nejlepším závěrem dne. Pomůže lépe spát i snadněji zhubnout

Zdroj: Autorský text, e-mailový příspěvek čtenářky Martiny Z., redakčně zkráceno a upraveno.

.

Doporučené články