Čerstvou rybu pomůže vybrat několik parametrů. Záleží na vůni i tvaru ryby

Při nákupu ryb v obchodě se určitě každý z nás ptá, jak dlouho už jsou na pultě. Díky několika jednoduchým trikům můžete jejich čerstvost zkontrolovat sami. Dávejte si pozor na staré ryby, protože mohou velmi rychle způsobit otravu žaludku. Pokud máte možnost, jako první sáhněte po rybách od místního chovatele.

Správný nákup

Ryby pro děti nakupujte vždy jen z osvědčeného zdroje. Před nákupem věnujte pozornost několika faktorům. Ryba by měla vonět jako ryba, ale ne příliš intenzivně. Jemná rybí vůně naznačuje čerstvost. Důkladně se podívejte na oči. Pokud jsou šedé a zakalené, znamená to, že ryba je stará.

Doporučený článek:  S dobrou organizací je vaření a plánování jídel hračka

Pokud můžete rybu vzít do ruky, určitě tak učiňte. Čerstvá ryba je kluzká a vlhká, pokud má šupiny pokryté hlenem, určitě ji nekupujte. Také se zaměřte na tvar rybího břicha. Po vypitvání by se břicho mělo vrátit do původního tvaru. Pokud je vyduté nebo naopak příliš ploché, raději se nákupu takové ryby vzdejte.

Zdroj obrázku: Freepik

Nutriční složení

Rybí maso je zdrojem plnohodnotných bílkovin, zdraví prospěšných tuků, minerálních látek a vitamínů. Nutriční složení ryb však záleží i na jejich druhu, věku, ročním období a tom, v jakém prostředí ryba žila. Nejvíce ovlivňuje nutriční hodnoty to, čím se ryba živila. Bílkoviny rybího masa obsahují všechny esenciální aminokyseliny a nejlepší je, že jsou lehce stravitelné.

Doporučený článek:  Se správnými ingrediencemi se mleté kotlety vždy povedou. Připravit je lze i bez vajec

Obsah a složení tuku se velmi liší v závislosti na druhu ryby. Obecně lze říci, že ryby žijící ve studených vodách mají více tuku než sladkovodní dravé ryby. Rybí maso dále obsahuje nenasycené mastné kyseliny. Tyto kyseliny si naše tělo neumí vyrobit, proto je důležité přijímat je ze stravy. Nejvíce nenasycených mastných kyselin obsahují ryby jako makrela a losos.

Zdroj: https://www.allrecipes.com/article/how-to-choose-fresh-fish/
.

Doporučené články