Mražení potravin má pravidla, která je udrží chutné a nezávadné

Mražení potravin je cestou, jak předejít jejich kažení, a tím pádem plýtvání jídlem. Jsme zvyklí zmrazovat jak základní suroviny, tak hotová jídla. Ty pak stačí pouze nechat povolit a využít. Jídlo takovýmto způsobem vydrží daleko déle a budete ho mít vždy po ruce. Je ale vše vhodné k uchovávání v mrazáku? Samozřejmě, že ne. Právě proto vám přinášíme výčet potravin, na které byste si měli dát pozor.

Ne všechno ovoce či zelenina jsou vhodné ke zmrazení

Ačkoli většinu čerstvých potravin zmrazit můžeme, i u této skupiny existují výjimky. Z ovoce rozhodně není vhodné mrazit citrusy. Ty jsou velmi šťavnaté a změna skupenství vody tak na ně bude mít poměrně zásadní vliv. Nejenže tak citrusy změní svoji chuť, ale i svůj tvar.

Doporučený článek:  Zásuvka pod troubou pomůže udržet připravené pokrmy teplé

Stejně tak by se neměla zmrazovat zelenina s vysokým obsahem vody. Mezi tu patří třeba salátová okurka. Také si dejte pozor na potraviny s vysokým obsahem škrobu. Většina druhů brambor by tak do mrazáku jít neměla.

Zdroj obrázku: Freepik

Mléčné produkty jsou velké ne

Další skupinou, kterou byste zmrazovat spíše neměli, jsou mléčné produkty. U těch hrozí změna konzistence, zejména kvůli tomu, že se oddělí voda od tukové složky. Dejte si tak pozor na mléko, ale i sýry. Ty měkké změní konzistenci a ty tvrdé se mohou začít drolit. U jogurtu či smetany může dojít k vytvoření hrudek či ke zrosolovatění. Podobně se budou chovat i věci s obsahem želatiny.

Doporučený článek:  Domácí ořechy jsou k nezaplacení. Zasazení a péči o ořešák zvládne úplně každý

Nikdy nezamrazujte dvakrát

Zamrazování jako takové by mělo zastavit formování škodlivých organismů, které způsobují kažení jídla. Když pak potravinu jednou rozmrazíte, tyto organismy se formovat znovu začnou. Pokud pak potravinu znovu zmrazíte, dáváte bakteriím šanci přežít déle. Akorát tím zastavíte jejich vývoj. Bakterie se vám podaří zničit pouze tepelnou úpravou. Vždy tedy zmrazujte jenom jednou a potom, co necháte surovinu povolit, ji co nejdříve zpracujte.

Zdroj: https://www.safefood.net/food-storage/freezing
.

Doporučené články