Sendvič je oblíbenou svačinou nejen do práce. Ne všechny kombinace jsou však správnou volbou

Sendviče jsou oblíbeným jídlem k snídani, obědu nebo i večeři. Jsou také skvělou variantou do práce nebo do školy. Můžete je naplnit libovolnými kombinacemi, které vás napadnou. Odborníci však varují, abyste to s některými složkami nepřeháněli.

Sladký chléb s džemem

Křupavý chléb hojně namazaný džemem je oblíbenou snídaní mnoha dětí. Děti milují sladké sendviče. Ukazuje se však, že tato kombinace může mít negativní vliv na jejich zdraví. Chléb, zejména pšeničný, a všechny druhy džemů, zavařenin nebo marmelád obsahují jednoduché sacharidy, jinak nazývané jednoduché cukry. Monosacharidy zvyšují hladinu cukru v krvi.

Jen několik desítek minut po jejich konzumaci se můžeme cítit ospalí a mírně unavení. Jednoduché sacharidy také nepřímo ovlivňují stav zubů a přispívají ke vzniku zubního kazu. Proto tato kombinace není vhodná ke konzumaci, zejména pro děti. Zvolte alespoň zdravější variantu, a to tmavý celozrnný chléb. Pokud už máte na tuto kombinaci chuť, je lepší ji konzumovat odpoledne.

Zdroj obrázku: Freepik

Nezdravá kombinace

Tato informace nemusí být zrovna příjemná. Lidé často kombinují rajčata a okurky v sendviči. Přitom tato kombinace zeleniny nám vůbec neprospívá. Rajčata jsou vynikajícím zdrojem vitaminu C, který má pozitivní vliv na naši imunitu. Jedno velké rajče pokryje denní potřebu vitaminu C. Ten se vyskytuje až v 60 procentech jejich obsahu.

Čerstvé okurky zase obsahují askorbinázu, enzym, který ničí vitamin C. Sendviče s rajčaty a bílým sýrem vypadají jako chutná lehká svačinka. Bohužel nám tato kombinace může i uškodit. Rajčata obsahují kyseliny, které reagují s vápníkem přítomným v bílém sýru a mohou způsobit vznik mikrokrystalů. Tato kombinace by však byla škodlivá, pokud by se konzumovala každý den a ve velkém množství.

Zdroj: https://betterme.world/articles/bad-food-combinations/
.

Doporučené články