Potřebujete doplnit vitamíny a současně se dokonale nasytit? Potom vsaďte na zeleninovou polévku, která obsahuje brambory, hrášek, mrkev, celer a mnoho dalších zdravých ingrediencí. Na pokrmu si pochutnají nejen vegetariáni, ale i masožravci!
Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu zeleninové polévky?
Před zahájením vaření si obstarejte tyto ingredience:
- brambory: ½ kg
- středně velká cibule: 1 ks
- mrkev: 200 g
- celer: 70 g
- pórek: cca ¼ ks
- konzervovaný nebo mražený hrášek: cca 265 g
- smetana na vaření: 100 ml
- olivový olej: dle potřeby
- česnekové stroužky: 3 ks
- zeleninový bujón: 1 kostka
- sušený tymián: 1 lžíce
- sušené oregano: 1 lžíce
- sušený rozmarýn: 1 lžíce
- sůl: dle chuti
- mletý pepř: dle chuti
- mletá uzená paprika: ¼ lžíce
- voda: ¼ l
Jak postupovat při přípravě zeleninové polévky?
Začněte tím, že si oloupete brambory, mrkev, pórek, cibuli, česnek i celer. Poté brambory s celerem a mrkví pokrájejte na menší kousky a pórek naplátkujte. Cibuli je potřeba nasekat najemno spolu s česnekovými stroužky. Dále si ve velkém hrnci rozpalte olivový olej a na něm veškerou zeleninu orestujte dozlatova po dobu několika minut. Nutné je přidat i mražený či konzervovaný hrášek. Suroviny taktéž okořeňte dle chuti výše zmíněnými bylinkami, uzenou paprikou, solí a mletým pepřem. Nakonec vše přelijte vodou, přidejte bujón a vařte do změknutí ingrediencí. Množství vody můžete regulovat podle toho, jak moc chcete polévku řídkou anebo hustou.
Dokončování zeleninové polévky a její servírování
Ke konci varu můžete do polévky plné zdravé zeleniny přidat i tučnější smetanu na vaření, která vegetariánský pokrm dokonale zjemní. Podávejte teplé třeba s rozpečenou bagetkou, bílým chlebem, houskou anebo s rohlíkem. Pakliže chcete zeleninovou polévku hustější, můžete do ní přidat i již hotovou světlou jíšku. Přejeme vám dobré chutnání.