Recept na vydatnou zeleninovou polévku, kterou ocení především vegetariáni

Potřebujete doplnit vitamíny a současně se dokonale nasytit? Potom vsaďte na zeleninovou polévku, která obsahuje brambory, hrášek, mrkev, celer a mnoho dalších zdravých ingrediencí. Na pokrmu si pochutnají nejen vegetariáni, ale i masožravci!

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu zeleninové polévky?

Před zahájením vaření si obstarejte tyto ingredience:

  • brambory: ½ kg
  • středně velká cibule: 1 ks
  • mrkev: 200 g
  • celer: 70 g
  • pórek: cca ¼ ks
  • konzervovaný nebo mražený hrášek: cca 265 g
  • smetana na vaření: 100 ml
  • olivový olej: dle potřeby
  • česnekové stroužky: 3 ks
  • zeleninový bujón: 1 kostka
  • sušený tymián: 1 lžíce
  • sušené oregano: 1 lžíce
  • sušený rozmarýn: 1 lžíce
  • sůl: dle chuti
  • mletý pepř: dle chuti
  • mletá uzená paprika: ¼ lžíce
  • voda: ¼ l

Jak postupovat při přípravě zeleninové polévky?

Začněte tím, že si oloupete brambory, mrkev, pórek, cibuli, česnek i celer. Poté brambory s celerem a mrkví pokrájejte na menší kousky a pórek naplátkujte. Cibuli je potřeba nasekat najemno spolu s česnekovými stroužky. Dále si ve velkém hrnci rozpalte olivový olej a na něm veškerou zeleninu orestujte dozlatova po dobu několika minut. Nutné je přidat i mražený či konzervovaný hrášek. Suroviny taktéž okořeňte dle chuti výše zmíněnými bylinkami, uzenou paprikou, solí a mletým pepřem. Nakonec vše přelijte vodou, přidejte bujón a vařte do změknutí ingrediencí. Množství vody můžete regulovat podle toho, jak moc chcete polévku řídkou anebo hustou.

Dokončování zeleninové polévky a její servírování

Ke konci varu můžete do polévky plné zdravé zeleniny přidat i tučnější smetanu na vaření, která vegetariánský pokrm dokonale zjemní. Podávejte teplé třeba s rozpečenou bagetkou, bílým chlebem, houskou anebo s rohlíkem. Pakliže chcete zeleninovou polévku hustější, můžete do ní přidat i již hotovou světlou jíšku. Přejeme vám dobré chutnání.

.

Doporučené články