Rajčatová šťáva uchová chuť léta až do zimy

Jen pár kroků na zahradě a voňavé rajče se může porcovat do salátu. Léto je zaslíbené čerstvé zelenině vlastní produkce. Mezi nejpopulárnější pěstované druhy patří rajčata, která chutnají naprosto skvěle a omamně voní. Bohužel takový luxus si můžeme v našich končinách dopřávat jen několik týdnů v roce, pak zase sedneme do auta a vyrazíme na nákup zeleniny do některého z velkých supermarketů. Naštěstí je možné rajčata zakonzervovat, například v podobě rajčatové šťávy, která potěší v zimě.

Proti stárnutí i proti rakovině

Jsou oblíbená, chutnají snad všem a k tomu jsou nabitá vitamíny a antioxidanty. Rozhodně je třeba zmínit lykopen, antioxidant ze skupiny karotenoidů, který působí na buňky a prodlužuje jejich mládí. A co víc, likviduje volné radikály v těle, působí tak proti rakovině. Tím však výhody nekončí, protože konzumací těchto červených plodů se snižuje riziko aterosklerózy nebo hromadění tuků v krvi. Současně rajčata vylepšují krevní tlak i chod nervové soustavy, posilují imunitu těla a regulují trávicí procesy. Nemálo důvodů, proč si vyrobit zásobu rajčatové šťávy na celou zimu. Jak na to?

Doporučený článek:  Nejlepší lék na kašel najdete ve své kuchyni. Mrkvový sirup zachutná i dětem
Zdroj obrázku: Freepik

Ingredience:

Příprava rajčatové šťávy je jednoduchá a budete potřebovat:

  • 7 kg rajčat,
  • 1,5 řapíkatého celeru,
  • 3 lžičky soli,
  • pepř dle chuti,
  • sladká a pálivá mletá paprika dle chuti,
  • granulovaný česnek.

Způsob přípravy:

Nejprve se musí plody dokonale omýt od nečistot ze zahrady. Na rajčatovou šťávu se vybírají zralá a sladká rajčata, aby šťáva nebyla kyselá. Rajčata se nakrájí na menší kostičky, stejně jako celerové řapíky. Zelenina se může vložit do odšťavňovače nebo rozmixovat pomocí mixéru a přepasírovat přes sítko.

Doporučený článek:  Mladé zelí má jemnou chuť, vynikne v receptu s mrkví a koprem

Následně se připravená směs vlije do hrnce a vaří na středním stupni do doby, než dosáhne varu. Poté se dochutí solí, pepřem, česnekem a paprikou. Množství závisí na osobních chuťových preferencích. Na závěr se směs zamíchá a po chvilce chladnutí vlije do vysterilizovaných lahví, které se okamžitě zavíčkují.

Nyní se musí rajčatová šťáva pasterovat. Lahve se umístí do hrnce a zalijí se vodou do 3/4 výšky, po dosažení 95 stupňů Celsia se vaří po dobu asi 15 minut na mírném ohni. Skleněné lahve se vyjmou a nechají vychladnout na utěrce. Až po úplném vychladnutí se ukládají do spíže. Rajčatová šťáva vydrží po celou zimu a může se přidávat taktéž do polévek nebo omáček.

Zdroj: https://www.britannica.com/plant/tomato, https://www.verywellhealth.com/lycopene-health-benefits-4684446, https://www.webmd.com/food-recipes/ss/slideshow-tomato-health-benefits, https://www.simplyrecipes.com/recipes/homemade_tomato_juice/
.

Doporučené články