Chřipka, nachlazení a jakákoli jiná infekce horních cest dýchacích jsou obdobím, kdy tělo potřebuje především odpočinek a správnou výživu. Farmaceutika nedokážou vyléčit všechno. Naše menu hraje obrovskou roli v prevenci i léčbě. Hlavní věcí je vyloučení nevhodných jídel, která nám mohou uškodit.
Nedostatek chuti k jídlu
Infekce může mít různý průběh a jedním z doprovodných příznaků je často méně chuti k jídlu. Musíme si uvědomit, že právě během nemoci potřebuje tělo zdravé kalorie, aby mělo energii pro boj proti infekci. Nejde o násilné jedení, ale o racionální užívání i malých porcí čerstvých, vařených a lehce stravitelných jídel.
Stejně důležitá je péče o hydrataci. Při infekci je třeba pít teplé tekutiny, nejlépe čaje a bylinné infuze. Tymián a lípa jsou skvělé s přidáním přírodního medu nebo trochy malinového sirupu. Nejdůležitější věcí však je to, že by se neměly konzumovat studené produkty, které nejenže nepomáhají dostat se z nemoci, ale mohou ji prodloužit, zesílit příznaky a zbrzdit dobu zotavení.

Tomuto se vyhněte
Vyhněte se rychlému občerstvení a nezdravým potravinám. Tyto výrobky by nikdy neměly být v naší stravě, a určitě ne během nemoci. Rychlé občerstvení, stejně jako slané pochoutky, jsou bomba s transmastnými tuky, cukrem, solí a chemickými přidanými látkami. Těžko najít něco horšího, zejména během chřipky a nachlazení.
Sladkosti a cukroví jsou zdrojem silných dávek sladidel, která narušují přirozenou střevní mikroflóru a vyřazují již oslabený imunitní systém. Sladkosti a cukroví také obsahují vysoce toxické transmastné tuky. Žádný organismus je nepotřebuje, zejména při nemoci. Ovocné džusy také nejsou vhodné. Jsou kondenzovanou dávkou vitamínů a minerálů, ale také fruktózy – ovocného, jednoduchého cukru. Během chřipky a nachlazení je lepší pít teplé bylinné infuze a teplý čaj s trochou přírodního medu.
Zdroj: https://health.clevelandclinic.org/what-to-eat-when-you-have-the-flu/