Vejce jsou studnicí vitaminů i minerálů, při špatné úpravě ale mohou ublížit

Kdysi se věřilo, že vejce jsou nezdravá, protože zvyšují cholesterol v krvi. V dnešní době však stále více lidí oceňuje jejich nutriční hodnoty. Už se ví, že vejce jsou naopak zdraví prospěšná, ale pouze tehdy, když jsou připravená správně. Oblíbený způsob přípravy bohužel způsobuje, že ztrácejí některé ze svých prospěšných vlastností.

Vejce jsou plná vitamínů

Vejce se dají připravit na různé způsoby, jsou chutná a výživná. Dříve se mělo za to, že byste je neměli jíst příliš často. Nyní je podle odborníků můžete jíst dvakrát až třikrát týdně, aniž by na vás měla negativní vliv. Vejce obsahují obrovské množství aminokyselin a antioxidantů, jsou také zdrojem vitamínů A, D, E a K a vitamínů skupiny B. Navíc v nich najdeme v hojné míře železo, fosfor a síru a v menším množství draslík, vápník, měď, jód a mangan.

Doporučený článek:  Tři zdravé snídaně pro každý den: inspiraci najdeme po celém světě

Jaký způsob přípravy tedy není vůbec vhodný? Podle výživových poradců je nejhorším způsobem smažení, které se neobejde bez tuku. Ten v kombinaci s vysokou teplotou znamená, že toto zdravé jídlo ztrácí své prospěšné vlastnosti a spíše nám uškodí, než pomůže. Řešením může být například dušení míchaných vajec.

Zdroj obrázku: Freepik

Smažení na másle se raději vyhněte

Mnoho lidí smaží vejce na másle, které je nejen kalorické, ale také bohaté na nasycené mastné tuky. Příprava vajec tímto způsobem čas od času nemá žádné následky, ale pravidelné používání másla na smažení může mít negativní dopad na zdraví. To proto, že příliš mnoho nasycených tuků podporuje zvýšení hladiny cholesterolu. To vede k ateroskleróze a dalším kardiovaskulárním onemocněním.

Doporučený článek:  Sladké podzimní osvěžení: bezinková šťáva je odpovědí na řadu neduhů, oblíbí si ji i děti

Pokud už se rozhodnete pro smažení, odborníci na výživu doporučují použít k tomu zdravější tuky, například olivový olej. Také nedoporučují smažit vejce při vysoké teplotě. Dále varují, že vejce ztrácejí svou nutriční hodnotu i v kombinaci se smetanou nebo se sýrem, proto se nedoporučuje je takto kombinovat.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/eating-healthy-eggs
.

Doporučené články