Skladování brambor má svá pravidla. V nevhodných podmínkách se snadno stanou hrozbou pro zdraví

Brambory jsou velmi oblíbenou zeleninou, která se v české kuchyni hodně používá. Vychutnat si je můžete na mnoho způsobů a získat z nich mnoho vitamínů a minerálů. Používají se hlavně jako příloha, ale můžete z nich také vytvořit koláče, chleba nebo nudle. Jednoduše byste je měli mít neustále po ruce ve své kuchyni. Jedině tak budete neustále připraveni potěšit svou rodinu.

Brambory obsahují mnoho vitamínů, minerálů a živin. Proto byste je měli zařadit do svého jídelníčku. Připravit si je můžete pečené, smažené i vařené. Abyste z nich dostali maximální množství vitamínů, musíte je správně skladovat. Jedině tak neztratí nic ze svých vlastností a nebudou pro vás nebezpečné. Jak je ale skladovat, aby vám dlouho vydržely čerstvé?

Doporučený článek:  Pravidelné čištění domácími prostředky udrží plynový sporák v perfektním stavu

Vyberte pro brambory chladné místo

Ideální místo pro čerstvé brambory je chladný prostor. Teplota při jejich skladování nesmí být příliš nízká ani příliš vysoká. Nejlepší je teplota kolem 15 stupňů, kdy nebudou mrznout. Zároveň ale nebude tak vysoká, aby zelenina začala klíčit nebo se kazit. To ale není jediný faktor, na který musíte myslet při ukládání zeleniny.

Zdroj obrázku: Freepik

Materiál je při skladování také velmi důležitý

Nikdy neskladujte brambory v igelitovém sáčku. V sáčku se bude držet vlhkost, která povede k hnilobě a plesnivění. Nejlepší je papírový sáček, ale stejně tak můžete využít látkové sáčky na potraviny, které jsou dokonale prodyšné. Brambory jednoduše musí dýchat, aby zůstaly čerstvé po dlouhou dobu. V opačném případě si můžete přivodit zdravotní problémy.

Doporučený článek:  Procházka lesem láká ke sběru hub. Nasušte si zásobu na celou zimu

Lednice pro brambory není dobrým místem

Brambory chraňte také před slunečním světlem. Jinak budou zelené, čímž se stávají pro lidské tělo velmi toxické. Někteří lidé dávají tuto zeleninu do lednice, což je velká chyba. V nízké teplotě se škrob mění v cukr, což brambory zničí. Jestli nemáte doma sklep nebo chladné místo v kuchyni, kupujte jen malé množství brambor a vždy je spotřebujte během krátké doby.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/how-to-store-potatoes
.

Doporučené články