Připálené jídlo nemusí být katastrofa, můžeme ho ještě zachránit

Všichni jsme to zažili – jste v kuchyni a snažíte se připravit chutný oběd, a pak dojde ke katastrofě: spálili jste jídlo. Je to frustrující a skličující zážitek, ale nebojte se, protože existují způsoby, jak situaci zachránit. V tomto článku vám poskytneme cenné tipy a triky, co dělat, když jídlo spálíte.

Zůstaňte v klidu a vyhodnoťte škody

Prvním a nejdůležitějším krokem je zůstat v klidu. Panika nepomůže a můžete situaci ještě zhoršit. Připálený pokrm rychle vyjměte ze zdroje tepla, abyste zabránili dalšímu poškození. Poté věnujte chvíli posouzení rozsahu popálení. Je mírně opálené nebo silně spálené? Závažnost spálení určí vaše další kroky.

Doporučený článek:  Míchaná vajíčka budou díky majonéze dokonale nadýchaná

Pokud se vám spálila jen část jídla, nezoufejte. Opatrně odstraňte nepřipálené části z poškozených částí. Tím zachráníte alespoň část vašeho jídla. Ochutnejte nepřipálenou část jídla, abyste zjistili, zda se dá zachránit. V závislosti na rozsahu připálení možná budete muset upravit příchutě. Pokud chutná příliš kouřově nebo připáleně, zvažte přidání nějaké sladkosti nebo kyselosti, abyste to vyvážili. Například pokapání medem nebo citron dokáže zázraky.

Zdroj obrázku: Freepik

Buďte kreativní s omáčkami a kořením

Chcete-li zamaskovat spálenou chuť, zvažte přidání aromatických omáček nebo koření. Dobře zvolená omáčka může zachránit situaci. Například bohatá rajčatová omáčka dokáže zázraky u těstovin, které jsou lehce připálené.

Doporučený článek:  Tyhle mušky doma potkat nechcete. Zabydlí se tam, kde je největší špína

Zřeďte a znovu zahřejte

U polévek, dušených pokrmů nebo pokrmů s velkým množstvím tekutiny můžete zkusit zředit spálenou chuť přidáním většího množství tekutiny a poté znovu ohřát. To může pomoci rozptýlit spálenou chuť po celém pokrmu a učinit ji méně patrnou.

Učte se ze svých chyb

Připálení jídla je běžným kuchyňským neštěstím a je to také příležitost se něco naučit. Poznamenejte si, co se pokazilo, ať už to bylo příliš vysoké teplo, rozptýlení nebo nepřesný časovač, a použijte tyto znalosti, abyste předešli budoucím nehodám.

Doporučený článek:  Řezaná růže může zakořenit v syrové bramboře

Pamatujte především na to, že kulinářské chyby se stávají těm nejlepším z nás. Zůstaňte trpěliví a vytrvalí. Možná se vám ne vždy podaří jídlo úplně zachránit, ale určitě můžete z trosek zachránit něco lahodného.

Zdroj: https://www.bhg.com.au/tips-save-burnt-food
.

Doporučené články