Při nákupu ovoce a zeleniny určitě i vy doma řešíte, kam je uložit, aby vydržely co nejdéle čerstvé. Zpravidla se k tomuto účelu využívá chladnička, spíž, případně sklep. Pojďme se podívat na to, které potraviny je možná dávat do chladu ledničky a které je lepší nechat ve spíži.
Do ledničky dejte měkké bobule
Jestliže máte rádi borůvky, rybíz, jahody, hrozny, ostružiny nebo maliny, tak určitě víte, že uložené volně na stole v kuchyni velmi rychle podléhají zkáze. Jim bude lépe vyhovovat, když je dáte do chladničky. Ale ani tam nevydrží déle než jeden týden. Jedná se o ovoce, které byste měli co nejrychleji zkonzumovat.
Do ledničky nepatří citrusy
Naproti tomu existují druhy ovoce, které do ledničky nepatří. Jsou to třeba citrusové plody. Ty byste měli ukládat do spíže, nebo nechat volně na stole. Zde vám vydrží asi týden až deset dní, pak začnou usychat a jejich kvalita jde strmě dolů.
Ze zeleniny byste do ledničky neměli dávat cibuli a česnek, nejsou-li oloupané. Jakmile je ale zbavíte slupky, už byste je skladovat v chladu měli.
Které ovoce a zelenina vydrží ve spíži
Do spíže můžete dávat jablka i banány, švestky, broskve či meruňky. Nepotřebují chlad k tomu, aby vydržely delší dobu. Ovoce ze supermarketu, jako jsou broskve či nektarinky, vám stejně asi po pěti dnech chytne plíseň, takže byste ho měli do té doby zkonzumovat.
Mrkev, petržel, celer, brambory, květák, brokolice, kedlubna jsou druhem zeleniny, která ve spíži v pohodě vydrží sedm dní i více. Občas je zkontrolujte, jestli se jejich povrch nemění působením plísní.
Brambory a jablka na uskladnění můžete dát na podzim do sklepa, zde byl měly vydržet až do jara. Chce to ovšem dobře větraný sklep a ne příliš vlhký. Uložte je do pečlivě vyčištěných přepravek. Jablka by měla být jen v jedné vrstvě. Brambory mohou být na hromadě.
Zdroj: https://www.realsimple.com/food-recipes/shopping-storing/food/how-to-store-produce