Bramborové placky z trouby jsou chutné a křupavé stejně jako smažené. A prospívají našemu trávení

Bramborák, křápanec, cmunda, strouhanec nebo třeba také latkes. To vše jsou názvy pro poměrně populární jídlo. Vzhledem k surovinám je celkem levné a jednoduché. Klasická příprava ale není příliš zdravá. Bramboráky sice obsahují poměrně běžné a zdraví nezávadné suroviny, ale způsob přípravy tělu jen uškodí. To proto, že základním postupem je smažení – v oleji nebo na sádle. Výsledné bramborové placky jsou tukem doslova nasáklé a všechen tento tuk se následně dostává do lidského organismu. A to není nic dobrého.

Brambory jsou základ

Co je základem bramborových placek? Samozřejmě brambory. Ty jsou dnes běžně dostupnou surovinou. Brambory jsou jednou z nejrozšířenějších a nejdůležitějších plodin na světě. Pocházejí z Jižní Ameriky a do Evropy byly přivezeny během kolonizace.

Jedním z hlavních benefitů brambor je jejich vysoký obsah vitamínu C. Tento antioxidant pomáhá posilovat imunitní systém, zlepšovat trávení a chrání tělo před oxidačním stresem. Brambory také obsahují vitamín B6, který je nezbytný pro správnou funkci mozku a nervového systému. Kromě toho jsou brambory vynikajícím zdrojem vlákniny, která pomáhá udržovat zdravou hladinu cholesterolu a snižuje riziko srdečních chorob. Brambory jsou také bohaté na minerály, jako je draslík, který pomáhá udržovat zdravý krevní tlak a zdravé svaly.

Doporučený článek:  Základem dobrého boršče je vždy řepa. Jediná chyba může celou polévku úplně zkazit
Zdroj obrázku: Freepik

Pár dalších ingrediencí

Na bramborové placky však budete kromě syrových, oloupaných a nastrouhaných brambor potřebovat také pár dalších věcí. A to vejce, polohrubou mouku a sůl. Vše už stačí důkladně propracovat v těstíčko, které bude spíše tužší. Pokud ho potřebujete ještě zahustit, přidejte mouku. V opačném případě přijde vhod trocha mléka.

Místo na pánev do trouby

Nalít na pánev olej nebo rozpustit sádlo, to umí každý. Tuk ale lidskému organismu příliš neprospívá. Kromě zdravotní stránky, kde dominuje zvýšený cholesterol, tuk také výrazně zatěžuje trávení. Proto raději vezměte plech, velmi jemně ho potřete sádlem, rozprostřete na něj placky a pečte při teplotě 200 stupňů po dobu 20–30 minut. Bramborové placky budou dokonale křupavé, chutné a podstatně zdravější než standardní varianta.

Zdroj: https://www.lifeisbutadish.com/oven-baked-potato-latkes/
.

Doporučené články