Čerstvost uzenin prodlouží správný způsob skladování

Uzeniny jsou v naší zemi oblíbenou pochoutkou. Přeci jen je to jednoduchý způsob, jak potěšit milovníka masa bez náročných příprav. Některé druhy také můžou být celkem zdravé a do jídelníčku přinesou kvalitní bílkoviny. Častým problémem této suroviny je ale její kažení. Šunka začne často lepit, zapáchat či pouštět vodu. Jak tomu zabránit? Nejdůležitější je skladování a právě o tom je dnešní článek.

Originální obal z obchodu – ano, či ne?

Většina obchodů dává uzeniny do plastových fólií. To se týče jak surovin z pultu, tak surovin z regálu. Právě tento materiál ale není na skladování ideální. Něco jiného jsou pak papíry, do kterých některé supermarkety uzeniny také balí. Ani ty ale nejsou ideálním materiálem na uchovávání uzenin v lednici. Papír lehce navlhne, což může vést k narušení hygieny a také k plesnivění. Naopak plast zamezuje přístupu vzduchu k surovině. Ta pak vlhne a voda od ní neodchází, tudíž může zasmrádnout. Jak tedy suroviny skladovat?

Doporučený článek:  Připálené nádobí lze vyčistit snadno. Jedlá soda, ocet i kečup jsou rychlá a efektivní pomoc
Zdroj obrázku: Freepik

Uzavíratelná nádoba je správná volba

Uzeniny byste měli skladovat v uzavíratelné nádobě. Krabičku je pak třeba vyložit pečicím papírem. Pokud nechcete mít krabiček v lednici příliš, můžete dát více druhů uzenin do jedné nádoby. Vždy je ale oddělte již zmíněným papírem. Ideální je uzeniny uchovávat v lednici, ve které je kolem dvou až šesti stupňů. Nejlepší umístění je na prostřední polici. Krabičku byste neměli plně zavírat. Stačí poklop na nádobu položit. Tímto způsobem zajistíte, že bude k masu stále proudit vzduch.

Doporučený článek:  Které houby nejvíce prospívají našemu zdraví?

Která uzenina nejdéle vydrží

Pokud nemáte takovou spotřebu uzenin či zkrátka nepodnikáte výlety do obchodu tak často, nejdéle vám vydrží sušené, uzené salámy a klobásy. Můžete tak zvolit například kabanos či uherák. Vždy je pak dobré vědět, že déle vydrží uzenina v celku než ta nakrájená. Trvanlivost samozřejmě závisí i na výrobci.

Zdroj: https://lovefoodhatewaste.ca/a-z/sausages/
.

Doporučené články