Čerstvost uzenin prodlouží správný způsob skladování

Uzeniny jsou v naší zemi oblíbenou pochoutkou. Přeci jen je to jednoduchý způsob, jak potěšit milovníka masa bez náročných příprav. Některé druhy také můžou být celkem zdravé a do jídelníčku přinesou kvalitní bílkoviny. Častým problémem této suroviny je ale její kažení. Šunka začne často lepit, zapáchat či pouštět vodu. Jak tomu zabránit? Nejdůležitější je skladování a právě o tom je dnešní článek.

Originální obal z obchodu – ano, či ne?

Většina obchodů dává uzeniny do plastových fólií. To se týče jak surovin z pultu, tak surovin z regálu. Právě tento materiál ale není na skladování ideální. Něco jiného jsou pak papíry, do kterých některé supermarkety uzeniny také balí. Ani ty ale nejsou ideálním materiálem na uchovávání uzenin v lednici. Papír lehce navlhne, což může vést k narušení hygieny a také k plesnivění. Naopak plast zamezuje přístupu vzduchu k surovině. Ta pak vlhne a voda od ní neodchází, tudíž může zasmrádnout. Jak tedy suroviny skladovat?

Doporučený článek:  Tipy pro využití vody z brambor: hodí se pro úklid i pokojové rostliny
Zdroj obrázku: Freepik

Uzavíratelná nádoba je správná volba

Uzeniny byste měli skladovat v uzavíratelné nádobě. Krabičku je pak třeba vyložit pečicím papírem. Pokud nechcete mít krabiček v lednici příliš, můžete dát více druhů uzenin do jedné nádoby. Vždy je ale oddělte již zmíněným papírem. Ideální je uzeniny uchovávat v lednici, ve které je kolem dvou až šesti stupňů. Nejlepší umístění je na prostřední polici. Krabičku byste neměli plně zavírat. Stačí poklop na nádobu položit. Tímto způsobem zajistíte, že bude k masu stále proudit vzduch.

Doporučený článek:  Dýně lze sehnat téměř na každém rohu. Vydejte se za skutečnou kvalitou

Která uzenina nejdéle vydrží

Pokud nemáte takovou spotřebu uzenin či zkrátka nepodnikáte výlety do obchodu tak často, nejdéle vám vydrží sušené, uzené salámy a klobásy. Můžete tak zvolit například kabanos či uherák. Vždy je pak dobré vědět, že déle vydrží uzenina v celku než ta nakrájená. Trvanlivost samozřejmě závisí i na výrobci.

Zdroj: https://lovefoodhatewaste.ca/a-z/sausages/
.

Doporučené články