Rajčata patří mezi oblíbenou zeleninu, kterou si můžeme snadno vypěstovat nejen doma na zahradě, ale také na balkoně nebo terase. Rajčata, která si vypěstujeme sami, budou mít úplně jinou chuť a také budou jinak vypadat, než když je koupíme v obchodě. Jaká rajčata si vybírat a která mají nejvíce vitaminů? Můžete si dokonce vybrat taková, která jsou vhodná do salátů, na druhou stranu jiná budou vhodná k výrobě kečupu nebo k sušení.
Jsou rajčata skutečně zelenina?
Pro mnohé byla rajčata ještě relativně nedávno ovocem, ale samozřejmě je to zelenina, kterou navíc najdete v každém obchodě. Jak je můžete využít nejen v české kuchyni? Hodí se do chlebíčků, salátů nebo míchaných vajec. Udělat z nich můžete také kečup, protlak nebo šťávu, kterou si pak můžete denně dopřávat. Rajčata jsou ideální zeleninou na vaření z jednoho hrnce.
Co všechno v rajčatech najdete? Je to hlavně lykopen. Stejně jako ve spoustě jiných druhů zeleniny také v rajčatech najdete vitaminy a minerály především v syrové formě. Vlivem vysoké teploty se jejich látky ztrácí. Výjimkou je lykopen, který z rajčat získáte právě tím, že je uvaříte, dusíte nebo opečete. Je to pigment, který má spoustu zdravotních výhod.
Jaké odrůdy rajčat si můžete koupit?
Lykopen naše tělo nejen potřebuje, ale navíc působí antibakteriálně nebo protizánětlivě. Chrání před rizikem vzniku různých nemocí. Vypěstovat si rajčata není nic složitého, zvládnete to pouze s pomocí internetu. Odrůd najdete neskutečné množství, některé rozpoznáte už pouhým okem. Lišit se ale budou i velikostí nebo chutí.
Červená rajčata v sobě mají mnohem více lykopenu než rajčata žlutá. Zelená obsahují chlorofyl, který je pro lidské tělo také velmi důležitý. Zelená jsou ale nejméně bohatá na vitaminy a minerály. Zvolit tak můžete cherry rajčata, malinová nebo ve tvaru papriky.
Zdroj: https://www.naturefresh.ca/types-of-tomatoes-guide/