Mikrovlnka usnadňuje každodenní život, některé jídlo v ní ale rozhodně nemá co dělat

Ohřát včerejší oběd? Právě pro tyto účely je mikrovlnná trouba skvělým pomocníkem, protože během chvilky připraví teplé jídlo. Mikrovlnka je díky super rychlé přípravě pokrmů nedílnou součástí tuzemských kuchyní. Nelze si bez ní představit ani společné kuchyňky ve firmách nebo na dílnách, protože poskytuje pohodlí a šetří čas. Jsou však potraviny, které se nemohou v mikrovlnce připravovat. Mohou pak dokonce uškodit, které to jsou?

1.    Syrové maso

Cesta k nákaze salmonelou? Rozhodně při ohřevu syrového masa, které do mikrovlnky v žádném případě nepatří. Syrové maso může být kontaminováno různými bakteriemi, jako jsou Salmonella, Campylobacter nebo E.coli. Infekce těmito bakteriemi může skončit v nejtěžších případech smrtí.

Doporučený článek:  Také v zimě můžeme grilovat a vychutnat si tak oblíbené pokrmy

2.    Rýže

Podle výzkumníků z britské vládní agentury Food Standards Agency může dojít při ohřevu jídel s rýží ke kontaminaci bakteriemi typu Bacillus cereus, které způsobují trávicí obtíže. Jedinou možností, jak se vyhnout bolestem břicha, zvracení nebo průjmu, je uvařit rýži vždy čerstvou.

Zdroj obrázku: Freepik

3.    Různé druhy zeleniny

Brambory nebo špenát lidé běžně v mikrovlnce ohřívají, ale dělají velkou chybu. Zelenina bohatá na dusičnany (brambory, špenát, mrkev, řepa nebo celer) může při ohřevu uvolňovat karcinogenní látky, brambory k tomu látku botulotoxin, což je jedna z nejjedovatějších látek vůbec.

Doporučený článek:  Mast z arniky je zázrak, který můžete zažít. Pokožka bude opět zářit

4.    Chilli papričky a feferonky

Další zeleninou, kterou není vhodné ohřívat s jídlem v mikrovlnce, jsou chilli papričky nebo feferonky, protože obsahují velké množství kapsaicinu. Tento rostlinný alkaloid způsobuje pálivou chuť paprik, ale při zahřívání může uniknout do prostoru mikrovlnky. Po jejím otevření pak může dojít k popálení pokožky nebo podráždění očí.

5.    Vejce

Vajíčko do mikrovlnky? Očekávejte velký výbuch, k explozi dojde vlivem páry, která vzniká v důsledku ohřevu. Po zvětšení objemu dochází k prasknutí skořápky. Kromě čerstvých by se neměla ohřívat ani dříve uvařená nebo usmažená vajíčka, protože mohou během ohřívání vznikat toxické látky. Vhodnější je dojíst dříve připravená vajíčka studená nebo z nich připravit pomazánku.

Zdroj: https://www.ahs.com/home-matters/quick-tips/11-things-you-should-never-put-in-the-microwave/
.

Doporučené články