Podzim je tradiční obdobím sběru vína. Milovníci tohoto lahodného moku se těší na částečně zkvašený vinný mošt neboli burčák, jenž je meziproduktem při výrobě vína. Anebo na mladé víno, což je víno pocházející z aktuální úrody. Zpravidla se na pulty obchodů dostává na svátek svatého Martina, kdy přichází jeho čas.
Svatomartinské víno
O mladém vínu jsme se již zmínili. Svým způsobem lze takto označit každé víno, protože v určitém momentu své existence je zrovna mladé, jelikož se jedná o víno vzniklé v novém ročníku. Vyznačuje se specifickými senzorickými vlastnostmi, díky kterým je mezi labužníky vyhledávané. Ty si udrží zpravidla do Velikonoc.
Obvykle se jedná o vína z raných odrůd Modrý Portugal, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe, Müller Thurgau, Veltlínské červené a Muškát moravský. Pouze z nich je možné svatomartinské víno připravit. Tradičně se červená svatomartinská vína servírují k pečené huse. K bílému svatomartinskému si zase dopřejte sušenou šunku či husí paštiku nebo některý ze sýrů z bílou plísní na povrchu.
Víno ze Španělska, jižní Itálie či Francie
Lékem proti podzimním chmurám a smutkům může být dobré jídlo doplněné kvalitním pitím. Tím je určitě chutné červené nebo bílé víno. Lze si ho dopřát při sledování oblíbeného televizního seriálu v televizi či při družném rozhovoru s partnerem nebo přáteli. Víno je ideální doplnit směsí sýrů – Hermelínem, Brie, Camembertem, Goudou, Čedare i Parmezánem.
V tento čas byste si měli vybírat červená či bílá vína z produkce vinařů z jižní Itálie, Francie i ze Španělska. Vína mají v sobě zakleté jižanské slunce, která rozehřeje vaši duši. A pro kterou odrůdu se rozhodnout? Co třeba Chardonnay, jež zrálo v barrique sudu, nebo Tramín z Alsaska. Vsadit lze i na španělské Rioja Crianza a Roble nebo české Svatovavřinecké a Modrý Portugal.
Zdroj: https://www.aliciatenise.com/best-wines-for-fall/