Důmyslný trik obchodníků způsobuje, že chladničky v obchodě vypadají mimořádně lákavě. Suroviny v nich působí svěže a chutně. Většinou je to jen díky tomu, že tyto produkty mají správné osvětlení. Často se takové triky používají k oklamání spotřebitele, dávejte si proto pozor na výrobky, které kupujete.
Rozpoznejte čerstvé maso
Maso, které již není nejčerstvější, lze snadno rozeznat, aniž byste měli mnoho praxe. Potřebujete jen vědět, co hledat při nákupu. Barva by měla být co nejrovnoměrnější, pokud bude kousek ležet na pultě déle, bude zelenkavá a maso tedy nevhodné ke spotřebě. Šedé maso také ukazuje na starší kus a nepřirozeně jasné maso je pravděpodobně osvěžené oplachováním v soli.
Maso by mělo být elastické, pružné. Po stlačení prstem (fólií, nikdy holou rukou) se rychle narovná a vrátí se do původního tvaru. Sladká vůně je jasné znamení, že maso už není dobré. Čerstvé maso bez přísad by nemělo takto zapáchat. Kyselé, kořeněné, zatuchlé vůně samozřejmě diskvalifikují produkt. Speciální osvětlení chladničky nebo pulty nejsou ničím ve srovnání s manévry, které mohou poškodit spotřebitele.
Nekalé triky prodejců
Marinování masa v silně voňavých přísadách má často za úkol maskovat nepříjemný zápach, často už hnilobu. Podezřelé slevy jsou nejjednodušší způsob, jak dát staré maso k prodeji za směšně nízkou cenu. Vždy existuje šance, že někdo takový produkt koupí. Po namazání starého masa olejem se pak pěkně a zdravě leskne.
Chcete-li se vyhnout takovým podvodům, nejlepší je omezit spotřebu masa obecně (kvůli vašemu zdraví, dobrým životním podmínkám planety a humánnímu zacházení se zvířaty) nebo ho méně často kupovat od osvědčených dodavatelů z kontrolovaného zemědělství. Stojí za to vybrat si obchody s masem specializující se na prodej příslušných produktů, kde zaměstnanci vědí, co prodávají; tím se liší běžné obchody s potravinami, kde je maso malým doplňkem v celé škále produktů.
Zdroj: https://foodnetwork.co.uk/healthyeats/2016/04/what-to-look-for-when-buying-meat