Přebytek velikonočních vajec nemám. První týden všechny sníme, hitem v naší rodině je vaječný tatarák

Co s vařenými vejci, která přinesou koledníci? Zužitkujte je snadno během prvního týdne po Velikonocích. Tak jako to dělám já. Tohle jsou v naší rodině ty nejoblíbenější možnosti použití vařených vajec.

Snadná omeleta

První věc, kterou si ráda připravím z vajíček vařených natvrdo, jsou křupavé a zdravé vajíčkové omelety. Stačí vajíčka nakrájet na menší kousky a smíchat je s různými zeleninovými přísadami, jako jsou papriky, cibule, rajčata nebo špenát. Do směsi přimíchám ještě syrová vejce, aby se vše spojilo. Poté směs naliju na pánev a opékám, dokud nevytvoří křupavou vrstvu. Omelety jsou skvělou možností pro snídani, svačinu nebo lehký oběd.

Doporučený článek:  Bylinky a listovou zeleninu udrží správné skladování déle čerstvé

Lehký salát

Další možností, jak využít vajíčka vařená natvrdo, jsou chutné saláty. Stačí je nakrájet na menší kousky a smíchat je s různými druhy zeleniny, jako jsou salát, okurka nebo avokádo. Můžete také přidat různé druhy doplňků, jako tvaroh, tuňák nebo sýr. Pro dochucení stačí přidat trochu soli, pepře a octa. Fantazii se meze nekladou.

Zdroj obrázku: Freepik

Populární tatarák

Hit naší rodiny. Pokud mám trochu více času, ráda si připravím i vajíčkový tatarák. Stačí nakrájet vajíčka na velmi drobné kousky a smíchat je s nasekanou cibulí, hořčicí, majonézou, kyselou okurkou a kořením. Jde o stejný postup, jako bych dělala ten klasický masový. Tatarák je skvělou možností jako předkrm nebo svačina. Třeba s opečeným chlebem nebo bagetou. Já preferuji pečivo světlé.

Doporučený článek:  Správně tříděný biologický odpad lze po rozložení dále zpracovat

Plněná vejce

A nakonec, když chci opravdu něco výjimečného, udělám plněná vejce. Uvařené vajíčko oloupu, odkrojím ve zhruba 1/3 a vyndám žloutek. Ten spolu s odkrojeným bílkem rozmixuji s majonézou, trochou soli a pepřem. Touto směsí potom připravená vajíčka znovu naplním. Jsou to skvělé chuťovky, alternativa k takzvanému ruskému vejci, které zná určitě každý. I tady samozřejmě můžete přidat trochu uzeniny, kyselé okurky atd.

Zdroj: Autorský text, e-mailový příspěvek Petry K., redakčně zkráceno a upraveno.

.

Doporučené články