Co dělat, aby nám brambory neztmavly? Zkuste tyto tipy!

Umíte správně připravit brambory? Není to nic těžkého. Stačí je dát do hrnce, nalít do něj vodu, osolit a uvařit do měkka. Může se ale stát, že nám během vaření ztmavnou. Naštěstí se tomu dá správným způsobem přípravy zabránit. Jak na to?

Které brambory vařit a kterým se raději vyhnout?

První důležitá věc je vybrat si naprosto zdravé brambory. Takové, které nejsou plesnivé. Pokud jsou mírně nahnilé, vždy je potřeba se celé nahnilé části zbavit. V případě zelených brambor záleží, zda je do zelena zbarvená pouze slupka, nebo celá brambora. Pokud jen slupka, jedná se pouze o vysokou hladinu chlorofylu. Bramboru musíme důkladně oloupat a uvařit. Problém je, pokud je zelený i střed, v takovém případě bramboru vyhoďte. Brambory obecně obsahují malé množství solaninu. V koncentraci, která je obsažena běžně v bramborách, není nebezpečný. V případě, že se na bramborách vytvoří klíčky, nás ale již může solanin ohrozit. Takové brambory by se měli důkladně oloupat a odstranit veškeré škodlivé části.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak to zařídit, aby brambory po vaření neztmavly?

Ztmavnutí musíme předcházet již od samého začátku, už ve chvíli, kdy se chystáme vařit brambory. Do vody, ve které se je chystáme vařit, již na začátku přidáme lžíci mléka nebo citronové šťávy. Brambory díky tomu neztmavnou a uchovají si svou původní barvu.

Co se v bramborách skrývá?

Brambor bychom se rozhodně zříkat neměli. Obsahují velké množství minerálů – hořčík, draslík, železo, jód a mangan a také vitamínů – B1, B2, B3, B5, B6, B9 a C. Dále v nich najdeme bílkoviny, na druhou stranu neobsahují žádný tuk. Pokud máte zdravé a mladé brambory, můžete je konzumovat se slupkou, jelikož je pod ní ukryto mnoho významných látek, například vitamín C. Jako bonus získáme i velké množství vlákniny. Brambory jsou významným zdrojem antioxidantů, které nás chrání před volnými radikály.

Zdroj: https://www.livestrong.com/article/470350-how-to-prevent-boiled-potatoes-from-turning-black/
.

Doporučené články