Při vaření brambor se vyplatí přidat do hrnce trochu másla. Budou rychleji hotové a chutnější

Brambory umí uvařit úplně každý, v rodinách se navíc často tradují recepty na jejich přípravu, které zvýrazní chuť nebo dodají patřičné aroma. Klasicky se přidává při vaření kmín, někdy v hrnci s vroucí vodou nechybí libeček, petrželová nebo cibulová nať či kousek pórku. Existuje však ještě jeden způsob vaření, o kterém mnozí vůbec nemají ponětí, přitom usnadňuje přípravu brambor samotných, k tomu zvýrazní jejich chuť. Tajemnou ingrediencí je máslo.

Brambory jako tradiční pokrm

V tuzemsku, obdobně jako v ostatních středoevropských zemích, jsou brambory základem jídelníčku. Těžko si bez nich představit řízky nebo jiná tradiční jídla, protože se připravují v různých podobách. Nechybí kaše, vařené, pečené nebo smažené brambory, samozřejmé také hranolky nebo krokety. Hlízy jsou nedílnou součástí při přípravě bramborového salátu na Štědrý den. A nejen u nás jsou oblíbené, na světě existuje na stovku různých odrůd, které se liší zejména obsahem škrobu.

Doporučený článek:  Sladký a šťavnatý meloun poznáme v obchodě podle barvy i dutého zvuku
Zdroj obrázku: Freepik

Jako příloha i hlavní jídlo

Jejich nevýhodou je větší časová náročnost při přípravě, protože je třeba oproti rýži nebo těstovinám nejprve hlízy oškrábat pomocí škrabky nebo nože. Přesto patří mezi oblíbenou přílohu a mohou tvořit také samostatné hlavní jídlo. Brambory mají výhodu, že jsou široce dostupné a stále poměrně levné, zároveň dostatečně zasytí. Mohou být též ingrediencí do dalších pokrmů, polévek, palačinek nebo do knedlíků. A jak uvařit brambory, aby skvěle chutnaly a vaření bylo o poznání rychlejší?

Doporučený článek:  Bramborový salát vydrží déle čerstvý díky uskladnění v lednici, vložit lze i do mrazáku

Rychlé vaření brambor

A jak uvařit chutné brambory během chvilky? Doba vaření se odvíjí od velikosti nakrájených brambor, proto je dobré připravit menší kostičky, ale zase ne tak malé, aby se při vaření rozpadly. Současně se může pro jejich vaření použít vařící voda, nemusí se zalívat studenou. A co víc? Při vaření se vyplatí přidat lžičku másla. Brambory budou rychleji hotové, k tomu budou mít jemnou a máslovou chuť.

Zdroj: https://www.epicurious.com/expert-advice/how-to-cook-potatoes-faster-article
.

Doporučené články