Poznejte sílu medvědího česneku a jeho účinky na zdraví. Ve formě pesta zachutná celé rodině

Medvědí česnek je již staletí pěstován či sbírán pro své léčivé vlastnosti a jemnou česnekovou chuť. Tyto zelené lístky jsou zdrojem mnoha vitamínů. Lze je pěstovat jak na zahradě, tak i v květináči. Mnozí lidé jej chodí každoročně sbírat na vytipovaná místa v přírodě. Jak ho správně sbírat a uchovávat? Přikládáme také recept na pesto z medvědího česneku.

Co je to za rostlinu?

Divoký, cikánský nebo i medvědí česnek je cibulová rostlina, která se vyznačuje dlouhými kopinatými listy, které dorůstají 20 až 30 cm. Kvést začíná v květnu, kdy vytváří kulovitá bílá květenství. Květy sice vydávají intenzivní vůni česneku, ale pozor, obsahují škodlivé látky, a tedy nejsou jedlé, na rozdíl od listů této rostliny. Listy totiž obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Při sklizni listů musíme být velmi opatrní, jelikož je snadné si listy splést s jedovatými listy konvalinky májové.

Doporučený článek:  Heřmánek zklidní trávení, podpoří metabolismus a redukuje akné
Zdroj obrázku: Freepik

Vlastnosti medvědího česneku

Legenda praví, že tyto lístky jsou první potravou medvědů po dlouhém zimním spánku, aby načerpali sílu a dostatek vitamínů. Proto tedy tento název. Jaké léčebné vlastnosti má tato jarní zelená rostlina?

  • Zabraňuje virovým onemocněním, jelikož obsahuje sirné sloučeniny, které jsou účinné proti chřipce a nachlazení.
  • Pomáhá při boji s kašlem, a to díky fenolovým kyselinám, které ředí sekret v dýchacích cestách.
  • Ničí patogenní bakterie v trávicím a dýchacím systému – vykazuje tedy podobné účinky jako antibiotika.
  • Stimuluje produkci imunoglobulinů, které se účastní všech imunních systémů v těle.
  • Má silné protirakovinotvorné vlastnosti, jelikož působí jako silný antioxidant.
  • Je velmi účinný při léčbě revmatických onemocnění díky velkému množství síry.
Doporučený článek:  Máslo s medvědím česnekem je ideální k snídani i pod maso

Recept na pesto z medvědího česneku

Ingredience:

  • 150 g čerstvých lístků medvědího česneku,
  • 50 g strouhaného parmazánu,
  • 15 g opražených piniových oříšků,
  • 100 ml olivového oleje,
  • sůl a pepř.

Všechny ingredience kromě oleje vložte do mixéru a vytvořte směs. Olejem nakonec sjednotíte konzistenci pesta.

Zdroj: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-247/bears-garlic
.

Doporučené články