Lidem s nadváhou nebo diabetem se mimo jiné doporučuje strava s nízkým glykemickým indexem. Aby však byla terapie účinná, stojí za to vzít si k srdci několik konkrétních rad. Snažte se je dodržovat a vaše zdraví se nesrovnatelně zlepší.
Nízký glykemický index
Základem stravy s nízkým glykemickým indexem je sestavení jídelníčku na základě výrobků, jejichž GI nepřesahuje 55, a způsob kulinářského zpracování je v tomto případě mimořádně důležitý. Strava je založena na celých zrnech, která obsahují více neabsorbovatelných uhlohydrátů a vlákniny z potravy.
Jejich konzumace bude mít pozitivní vliv na hladinu glukózy v krvi. Takže stojí za to sahat po cereáliích, přírodních vločkách a otrubách, celozrnných těstovinách nebo celozrnném chlebu. Měli byste se také vyhnout cukru nejen v jeho základní formě, ale také všem jeho přírodním zdrojům, jako je med. Navíc stojí za to zvyknout si pozorně číst štítky, zejména množství cukrů ve výživové tabulce. Čím méně cukru, tím lépe.
Ovoce a cukr
Syrová zelenina a ovoce mají nižší GI než ty, které projdou tepelnou úpravou. Vařená mrkev má index 85, zatímco syrová jen 30. Často se vyplatí vzdát se všech ošetření tepelným zpracováním a v případě potřeby si dát vařené al dente nebo dušené. Stojí za to volit jídla s nižším glykemickým indexem. Proto budou výrobky s nízkým GI, například obilné výrobky a syrová zelenina, správné.
Do stravy s nízkým GI patří výrobky, které mají nízký glykemický index, tedy přírodní, nezpracované, bez přidaného cukru a syrové. Mezi nimi lze zmínit jablka, jahody, maliny, avokádo, rajčata, česnek, květák, okurky, maso, ryby, vejce, ořechy, semena, pohanku a většinu luštěnin.